SAD osudile “nepromišljeno i opasno” rusko testiranje protusatelitskih raketa

Svijet 16. nov 202109:19 > 11:20
Izvor: Pixabay

Sjedinjene Američke Države su oštro osudile rusko testiranje protusatelitskog oružja u ponedjeljak koje je primoralo članove posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) da se sklone u svoju svemirsku letjelicu radi sigurnosti, nazivajući to "nepromišljenim i opasnim činom" te poručujući da "neće tolerisati" ponašanje koje dovodi međunarodne interese u opasnost, piše CNN.

Američka svemirska komanda saopćila je da je Rusija testirala antisatelitsku raketu direktnog uspona ili DA-ASAT raketu, pogodivši ruski satelit, što je dovelo do stvaranja oblaka od više of 1.500 komada krhotine u niskoj orbiti Zemlje za koje se vjeruje da će se dalje razložiti na stotine hiljada manjih komada.

Američki zvaničnici su naglasili dugoročne opasnosti i potencijalne globalne ekonomske posljedice ruskog testa, koji je stvorio opasnosti za satelite koji ljudima širom svijeta pružaju telefonske i širokopojasne usluge, vremensku prognozu, GPS sisteme koji podupiru aspekte finansijskog sistema, uključujući bankovne automate, satelitski radio i televiziju.

“Rusija je pokazala namjerno zanemarivanje sigurnosti, stabilnosti i dugoročne održivosti svemirskog domena za sve nacije”, izjavio je komandant američke svemirske komande general James Dickinson.

“Krhotine koji je stvorio ruski DA-ASAT nastavit će predstavljati prijetnju aktivnostima u svemiru u narednim godinama, dovodeći satelite i svemirske misije u opasnost, kao i prisiljavajući više manevara za izbjegavanje sudara. Svemirske aktivnosti su temelj našeg načina života i ovakvo ponašanje je jednostavno neodgovorno,” dodao je.

Administrator NASA-e Bill Nelson je u izjavi rekao da je “ogorčen ovom neodgovornom i destabilizirajućom akcijom.”

“Sa svojom dugom i povijesnom historijom ljudskih svemirskih letova, nezamislivo je da bi Rusija ugrozila ne samo američke i međunarodne partnerske astronaute na ISS-u, već i i svoje astronaute. Njihove akcije su nepromišljene i opasne, prijeteći i kineskoj svemirskoj stanici,” izjavio je on.

Prema ruskoj svemirskoj agenciji ROSCOSMOS, članovi posade na ISS-u su morali brzo da obuku svemirska odijela i skolne se u svoje svemirske letjelice u slučaju da stanicu pogodi jedan of komada krhotine. Dva američka zvaničnika izjavila su za CNN da su mjere predostrožnosti direktna posljedica oblaka krhotina uzrokovanog ruskim testom.

Kako piše CNN, trenutno se na svemirskoj stanici nalazi sedam astronauta, uključujući NASA-inog astronauta Marka Vande Heija, ruske astronaute Antona Škaplerova i Petra Dubrova, kao i novopridošli tim misije Crew 3, NASA-ine astronaute Raja Chari, Thomasa Marshburna, Kaylu Barron i astronauta Evropske svemirske agencije Matthiasa Maurera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar