SAD Ukrajini šalje još 4 artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti

Svijet 20. jul 202215:15 1 komentar
Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država

Sjedinjene Američke Države će Ukrajini poslati još četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) u narednom paketu sigurnosne pomoći koji će biti službeno objavljen kasnije ove sedmice, izjavio je danas američki ministar odbrane Lloyd Austin a prenio CNN.

“Kasnije ove sedmice, mi ćemo predstaviti naš sljedeći predsjednički paket oružja, municije i opreme za Ukrajinu. To će biti naša 16. pošiljka opreme iz inventara Ministarstva odbrane od augusta 2021. godine. To će uključivati još četiri HIMARS napredna raketna sistema, koje su Ukrajinci tako efikasno koristili i koji su napravili takvu razliku na bojnom polju”, rekao je Austin uoči četvrtog sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu.

On je naveo da su SAD “uložile više od 2,6 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini”.

Ranije je ukrajiniski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio da su novi ukrajinski artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) isporučeni iz SAD-a “značajno usporili” napredovanje Rusije u zemlji.

“Ovi sistemi su nam omogućili da uništimo oko 30 komandnih stanica i skladišta municije, kada smo počeli da koristimo samo osam HIMARS sistema“, rekao je on u utorak.

“Ovo je značajno usporilo napredovanje Rusije i dramatično smanjilo intenzitet njihovog artiljerijskog granatiranja”, dodao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad