Savjetnik Jaira Bolsonara bacio bombu na policiju prilikom privođenja

Svijet 24. okt 202212:13 0 komentara
Reprodução (Roberto Jefferson i Jair Bolsonaro)

Bivši brazilski zastupnik, politički saveznik predsjednika na odlasku Jaira Bolsonara, krajnjeg desničara, bacio je ručnu bombu na policajce koji su ga došli uhapsiti i ranio barem dvojicu njih, saopćile su vlasti u nedjelju.

Bivšem zastupniku Robertu Jeffersonu Vrhovni sud je izrekao zatvorsku kaznu zbog kršenja uslova kućnog pritvora koji mu je određen zbog vrijeđanja predsjednice najvišeg suda na društvenim mrežama.

U trenutku privođenja u gradu Levy Gasparianu (država Rio de Janeiro, na jugoistoku) Jefferson je “reagirao” bacivši ručnu bombu na dvojicu policajaca koje su “ranile krhotine”, saopćila je savezna policija. Dvojici policajaca pružena je ljekarska pomoć i dobro su, dodaje policija koja je poslala veći broj ljudi na mjesto događaja.

Bolsonaro osudio napad

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro se distancirao od bivšeg parlamentarca na Twitteru, gdje je kritikovao napad na policiju i izrazio solidarnost s ranjenim policajcima. Brazilski predsjednik je prethodno osudio “vojnu akciju” Roberta Jeffersona koji satima nije htio izaći iz svoje kuće i na videosnimci potvrdio da je upotrijebio oružje, ali očito bez namjere da rani policajce.

Bolsonaro je ipak kritikovao sudske istrage protiv bivšeg zastupnika koje se, po njegovu mišljenju, vode “bez ikakve ustavne osnove i bez sudskog postupka”. Uz to je poslao ministra pravosuđa na mjesto događaja.

Sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes naredio je Jeffersonov povratak u zatvor zbog nepoštovanja uslova kućnog pritvora.

Roberto Jefferson je nedavno nazvao predsjednicu Vrhovnog suda Carmen Luciju “vješticom” i “kujom”.

Incident se događa sedam dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u kojemu će se Jair Bolsonaro sučeliti s bivšim predsjednikom, ljevičarem Luizom Inaciom Lulom da Silvom (2003.-2010.) kojem ankete daju prednost.

“Vrijeđanje Carmen Lucije ne može prihvatiti nitko tko poštuje demokratiju. Stvoren je oblik nasilja u društvu. Stroj koji uništava demokratske vrijednosti. To rađa ponašanje kakvo smo danas vidjeli”, napisao je Lula na Twitteru, izrazivši solidarnost s ranjenim policajcima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!