Šef EU diplomatije osudio ‘izraelske okupacione vlasti’

Svijet 26. maj 202418:04 0 komentara
Reuters

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u nedjelju je kritikovao "izraelske okupacione vlasti" zbog uvođenja kaznenih mjera protiv palestinskih vlasti.

Govoreći pored premijera Palestinske uprave Mohammada Mustafe, Borrell je naveo izazove sa kojima se suočava palestinska vlada sa sjedištem u Ramalahu, uključujući “opasnu socio-ekonomsku krizu, uticaj na humanitarnu tragediju u Gazi, zatvaranja nametnuta na Zapadnoj obali i druge kaznene radnje kao što je najava izraelskih okupacionih vlasti da će smanjiti sve poreske prihode koji vam pripadaju.”

Zatim je dodao: “Mi u Europskoj uniji smo najveći međunarodni donator pomoći palestinskom narodu i dugogodišnji partner i pobornik izgradnje palestinske države.”

Izraelsko-palestinski sukob duboko je podijelio Europsku uniju. Dok je Borrelova matična zemlja, Španija, preuzela vodstvo prošle sedmice u posljednjem pokušaju podrške palestinskoj državnosti, Njemačka i Francuska su među većinom zemalja EU koje su odbile takav korak.

Isto tako gotovo dvije trećine od 27 zemalja EU još nije spremno za priznavanje palestinske države, navodi politički magazin Politico.

Nakon pritiska Španije, Irske i Norveške, SAD su kritikovale ono što nazivaju “jednostranim priznanjem” palestinske države. Ali Mustafa je rekao da je vrijeme da više europskih zemalja bude inspirisano trima vladama.

“Potpuno smo uvjereni da će broj europskih zemalja istomišljenika slijediti njihov primjer i formalno priznati državu Palestinu u bliskoj budućnosti”, rekao je Mustafa zajedno sa španskim ministrom vanjskih poslova Joséom Manuelom Albaresom, koji ga je ugostio na zajedničkoj konferenciji za novinare u stalnom španskom predstavništvu pri EU u Briselu.

Mustafa je također obećao da će se fokusirati na jasan plan za palestinske vlasti da unaprijede svoje institucije kako bi bili u poziciji da upravljaju Gazom. “Radit ćemo na veoma intenzivnom reformskom programu”, rekao je Mustafa. “Na dobrom smo putu da napravimo veoma dobar napredak.”

Albares je sa svoje strane rekao da će pozvati svoje kolege iz EU da “podrže međunarodno pravo” i presude Međunarodnog suda pravde, koji je prošle sedmice presudio da Izrael mora zaustaviti vojne operacije u gradu Rafah na jugu Gaze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!