Šef italijanske mafije radio kao pica majstor, objavljivao recepte u novinama

Svijet 03. feb 202318:37
Interpol via AP

Osuđeni šef italijanske mafije uhapšen je u Francuskoj, gdje je radio kao pica majstor. Uhapšen je nakon 16 godina bjekstva, rekli su italijanski i francuski istražitelji.

Edgardo Greco (63) bio je tražen zbog ubistva dva brata ubijena tokom „mafijaškog rata“ između dvije bande početkom 1990. godina.

Tužioci vjeruju da on pripada ‘Ndrangheti, moćnoj mafijaškoj organizaciji osnovanoj u južnoj italijanskoj regiji Kalabrija.

‘Ndrangheta je sada jedna od najjačih kriminalnih organizacija na svijetu, s vezama širom Evrope i Južne Amerike.

Italijanska vojna policija karabinjera navela je da su istražitelji pratili Grecovu mrežu od 2019. godine, da bi ih na kraju odveli do francuskog grada Sent Etjena, gdje je Greco uhapšen u četvrtak.

Njegovo hapšenje je drugo važno mafijaško hapšenje od italijanskih vlasti u nekoliko sedmica.

To je uslijedilo nakon hapšenja mafijaškog „šefa šefova“ Mattea Messine Denara, koji je bio u bijegu 30 godina.

Obojica su tražena zbog ubistava počinjenih 1990.

Greco je u bijegu od 2006. godine nakon što je sudija izdao nalog za hapšenje za njim. Osam godina kasnije, nastanio se u Sent Etjenu, jugozapadno od Liona, gdje je započeo posao kao „picaiolo“ u italijanskom restoranu.

Greco je koristio novi identitet, koristeći ime Paolo Dimitrio. U julu 2021. čak se pojavio u članku u lokalnim novinama, objavljujući italijanske domaće recepte svog restorana, uključujući raviole, rižoto i taljatele.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar