Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uskoro u posjeti Iranu

Svijet 27. feb 202316:34
CNN

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi očekuje se u Iranu narednih dana, saopštile su danas iranske vlasti.

“Grosi će narednih dana doći na zvaničan poziv Iranske organizacije za atomsku energiju. Nadamo se da će posjeta biti osnova za veću saradnju između Irana i IAEA”, izjavio je portparol te organizacije Behrouz Kamalvandi.

Iranske vlasti su prošle sedmice saopštile da su predstavnici IAEA otputovali u Teheran da razriješe nesuglasice povezane sa informacijama da su inspektori UN otkrili nivoe obogaćivanja uranijuma na 84%, što je nešto manje od 90 odsto potrebnih za proizvodnju atomske bombe.

Teheran je tada demantovao tu informaciju, uveravajući se da do sada nije bilo pokušaja obogaćivanja uranijuma više od 60%.

Međutim, taj prag je mnogo veći od 3,67% koji je postavljen nuklearnim sporazumom zaključenim 2015. godine.

IAEA, agencija UN sa sjedištem u Beču ima zadatak da nadzire iranski nuklearni program u skladu sa sporazumom iz 2015. koji su postigli Iran i “grupa 5 plus 1”, koju je činilo pet stalnih članica Savjeta bezbijednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime EU.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare