Šef NATO-a pozvao na istragu dansko-američkog špijunskog skandala

Svijet 03. jun 202107:17
Jens Stoltenberg
Izvor: Jens Stoltenberg (JOHN THYS / AFP)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu na istragu dansko-američkog špijunskog skandala, nakon izvještaja da su danske vlasti pomogle američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivati istaknutije europske političare.

“Zemlje uključene u slučaj saveznici su NATO-a i moraju se staviti sve činjenice na stol i otkriti što se zapravo dogodilo”, rekao je Jens Stoltenberg za javnu Dansku radioteleviziju DR.

Rekao je da je slučaj bacio ružno svjetlo na Dansku, ali da je povjerenje u NATO ostalo netaknuto.

Istraživački novinari Danske televizije DR, zajedno s njemačkim medijima poput NDR, WDR i Sueddeutsche Zeitung, otkrili su u nedjelju da je NSA navodno prisluškivala telefone vodećih političara uz pomoć softvera koji je stvorila danska vojna obavještajna služba FE.

Istraživanje se temeljilo na anonimnim izvorima i internoj analizi FE-a iz 2012. i 2014. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel također su tražili cjelovito objašnjenje od vlade u Kopenhagenu.

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da nije bilo sustavnog nadzora saveznika, te da ne vjeruje da su narušeni odnosi Danske s Njemačkom i Francuskom.

Tajnica za tisak Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da su Sjedinjene Države izdale cjelovit pregled njihova pristupa nadzoru u inozemstvu od tada, te da je predsjednik Obama u to je vrijeme izdao predsjedničku direktivu koja je na značajan način promijenila pristup SAD-a.

“Nastavit ćemo surađivati s našim europskim saveznicima i partnerima na rješavanju svih pitanja putem odgovarajućih kanala nacionalne sigurnosti”, rekla je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar