Šef NATO-a predlaže paket od 100 milijardi eura pomoći za Ukrajinu

Svijet 02. apr 202421:20 0 komentara
Jensu Stoltenbergu produžen treći put mandat na čelu NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je predložio petogodišnji paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 100 milijardi eura, koji bi zapadnom savezu dao direktniju ulogu u pružanju podrške Kijevu, izjavilo je pet diplomata u utorak.

Prema tom planu, Reuters navodi da će NATO preuzeti dio koordinacije od ad-hoc koalicije predvođene SAD-om poznate kao Ramstein grupa. Time bi se saveznici zaštitili od bilo kakvog smanjenja podrške SAD-a ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću, rekle su diplomate.

Očekuje se da će se o prijedlogu raspravljati na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u srijedu i četvrtak, s ciljem finalizacije paketa pomoći na vrijeme za NATO samit u Washingtonu u julu.

Do sada se NATO kao organizacija ograničavao na nesmrtonosnu pomoć Ukrajini iz straha da bi direktnija uloga mogla izazvati eskalaciju tenzija s Rusijom. Većina njenih članica na bilateralnoj osnovi dostavlja oružje Ukrajini.

Ali diplomate su rekle da postoji sve veći stav unutar NATO-a da je došlo vrijeme da se vojna pomoć Ukrajini postavi na održivije, dugoročne osnove i da je Alijansa u najboljem položaju da preuzme veći dio te uloge.

Generalni sekretar NATO-a, rekao je da je plan djelomično “zaštititi se od vjetrova političkih promjena” u bilo kojoj članici NATO-a, ali je Trump najvažniji u glavama mnogih, rekao je neimenovani visoki diplomata NATO-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!