Senatori podržali krivično gonjenje Bolsonara za zločine protiv čovječnosti

Svijet 27. okt 202115:21
REUTERS/Ricardo Moraes

Komisija u Brazilu koja istražuje postupanje vlade u vezi pandemije Covid-19 podržala je podizanje optužnice protiv predsjednika Jaira Bolsonara za niz krivičnih djela, uključujući zločine protiv čovječnosti.

Sedam od jedanaest senatora komisije glasalo je u utorak navečer za podršku preporukama sadržanim u izvještaju o pandemiji na 1.288 stranica. Dokument poziva na podizanje optužnica protiv dvije kompanije i 78 pojedinaca, uključujući Bolsonara, zbog ogromnih posljedica pandemije u zemlji.

Više od 605.000 ljudi umrlo je od Covida-19 u Brazilu, što je drugi najveći broj umrlih u svijetu nakon Sjedinjenih Država.

U izvještaju se navodi da je Bolsonarova vlada dozvolila da se smrtonosni koronavirus proširi zemljom u neuspjelom pokušaju da postigne kolektivni imunitet. Preporučuje se podizanje optužnice protiv predsjednika lično za devet zločina, uključujući poticanje na zločin, šarlatanizam i zločine protiv čovječnosti, piše CNN.

Bolsonaro je u više navrata odbacio istragu komisije i izvještaj te ih nazvao politički motivisanim.

Konačni dokument, rezultat šestomjesečne istrage, sada će biti poslan Uredu državnog tužioca Brazila. Međutim, CNN navodi da se državni tužilac Augusto Aras smatra saveznikom predsjednika te se ne očekuje se da će optužnica podići.

Očekuje se da će komisija kopiju izvještaja poslati i Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare