Šok: Momenat kada suosnivač kompanije koja je vlasnik Titana čuje loše vijesti

Svijet 24. jun 202307:45 0 komentara
Pritnscreen / BBC

Guillermo Sohnlein, suosnivač kompanije OceanGate Expeditions, vlasnice podmornice Titan za koju se smatra da je implodirala na putu do olupine putničkog broda Titanic, saznao je tokom televizijskog intervjua za britansku javnu televiziju BBC da su pronađene krhotine podmornice, piše Express.

Novinar BBC-a i Sohnlein bili su usred razgovora o potrazi za Titanom kada mu je novinar rekao da su krhotine podmornice pronađene kod olupine Titanica. Sohnleina je ta informacija evidentno šokirala.

“Oprostite, šta je pronađeno?”, pitao Sohnlein novinara, na šta mu je ovaj rekao da zna da samo da su pronađeni ostaci Titana.

Sohnlein je rekao da ne zna ništa o krhotinama podmornice koje su navodno pronađeni te da protokoli koji se primjenjuju tokom zarona kažu da pilot podvodnog plovila treba krenuti ka površini čim se pojave nekakvi problemi.

Suosnivač OceanGatea rekao je da je strahovao da će Titan isplivati na površinu Atlantskog oceana te tamo plutati bez način da se ikome obrati za pomoć.

“Nisam siguran o kakvim se krhotinama radi jer je ovo prvi puta da sam ovo čuo. Znam samo da protokol kaže da se na gubitak komunikacijskih veza treba reagirati izranjanjem podmornice. Oduvijek sam vjerovao da bi (glavni izvršni direktor OceanGatea Stockton Rush) napravio baš to”,  rekao je Sohnlein.

“U tom slučaju, bilo bi teško pronaći podmornicu jer brodovi ne bi znali da on izranja i ne bi znali gdje je trebaju tražiti. Dok sam pratio napredak spasilačkih operacija, najviše sam se bojao da će plutati negdje na površini te da će ih se teško pronaći”, dodao je Sohnlein.

Podsjetimo, petero ljudi u nestaloj podmornici Titan poginulo je u “katastrofalnoj imploziji”, rekao je dužnosnik Obalne straže u četvrtak, čime je okončana golema potraga za plovilom izgubljenim tokom putovanja do Titanica.

Kako prenosi Jutarnji, u podmornici su bili kapetan i četiri putnika – Stockton Rush, osnivač OceanGatea, suprug potomka jedne od žrtava Titanica, francuski oceanograf i stručnjak za Titanic Paul-Henry Nargeolet, 58-godišnji avijatičar, svemirski turist te čelnik Action Aviationa Hamish Harding te pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Sulejman.

Video pogledajte ovdje. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!