Šokantna izjava iz Švajcarske: Problem previše migranata, i što nisu “pravi”

Svijet 31. jan 202321:13
Shutterstock

Najveća politička stranka u Švajcarskoj, radikalna desničarka Demokratska unija centra (UDC), tražila je danas izmještanje procedure za azil u inostranstvo, sljedeći primjer Velike Britanije koja bi da to prebaci u Ruandu.

Devet mjeseci prije saveznih parlamentarnih izbora, UDC koja ima najveći broj poslanika u donjem domu, detaljno je iznijela svoju politiku azila.

“Švajcarska radi na sopstvenom nestanku. Zato moramo konačno da stanemo na kraj nesrazmjernoj imigraciji, štetnoj za našu zemlju”, izjavio je novinarima predsjednik stranke Marco Chiesa.

“Problem je to što ne samo da previše imigranata dolazi u Švajcarsku, već ne dolaze pravi”, ocijenio je on.

UDC stoga poziva da se procedure azila prenesu u centre za azil van državnih granica Švajcarske.

“Kao dio ove nove politike pomoći i zaštite, Švajcarska može finansijski i logistički da učestvuje u radu prihvatnih i zaštitnih centara u kriznim regionima”, predlaže UDC u dokumentu, navodeći kao primjer kampove agencije UN-a za izbjeglice.

Ta stranka navodi i plan britanske vlade da tražioce azila koji su ilegalno stigli u Ujedinjeno Kraljevstvo deportuje u Ruandu i smatra da se saradnja sa zemljama poput Velike Britanije, Austrije ili Danske mora detaljno razmotriti.

Da bi se spriječili “ilegalni ulasci”, UDC smatra da je neophodno napraviti “tranzitne zone” u kojima tražioci azila mogu podnijeti svoje zahtjeve, posebno na aerodromima. “Tražioci azila u slučaju negativne odluke o svom zahtjevu ne bi bili na teritoriji Švajcarske i mogli bi da budu direktno vraćeni u zemlju iz koje žele da uđu u Švajcarsku”, piše u dokumentu koji poziva da se primijeni takva praksa Australije.

Među 8,7 miliona stanovnika Švajcarske je 2,2 miliona stranaca. Švajcarska je 2022. godine primila 24.500 “običnih tražilaca azila” – odnosno 64 posto ​​više nego 2021. godine, kao i 75.000 Ukrajinaca koji imaju poseban status zaštite. Glavne zemlje porijekla tražilaca azila su Afganistan i Turska.

Švajcarski državni sekretarijat za migracije očekuje da će i ove godine broj tražilaca azila biti iznad prosjeka, u rasponu od 24.000 do 40.000 ljudi, ne računajući Ukrajince.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar