Šta je taktičko nuklearno oružje i zašto Rusija održava vježbe?

Svijet 11. jun 202414:11 0 komentara
HANDOUT / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / AFP

Rusija i njen saveznik Bjelorusija izvode vježbe uvježbavanja raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja. U nastavku vam donosimo kratki vodić o pitanjima kakvo je to oružje, kako se može koristiti i šta znamo o vježbama?

ŠTA JE TAKTIČKO NUKLEARNO ORUŽJE I KOLIKO JE MOĆNO?

Taktičko nuklearno oružje je namijenjeno za upotrebu na bojnom polju, za razliku od strateškog oružja koje je dizajnirano za ispaljivanje na velike udaljenosti kako bi se uništili neprijateljski gradovi. Elemtarna fizika kod ove dvije vrste oružja ista – koristi se nuklearna fisija i reakcija fuzije za oslobađanje ogromne količine energije. Razorna moć taktičkog nuklearnog oružja, iako je obično manja od strateškog oružja, još uvijek je uporediva s atomskim bombama koje su Sjedinjene Države koristile da unište japanske gradove Hirošimu i Nagasaki na kraju Drugog svjetskog rata.

KOLIKO TAKTIČKIH BOJEVIH GLAVA IMA RUSIJA I SAD?

Sjedinjene Države imaju oko 200, od kojih je polovina u bazama širom Europe. Rusija ima oko 1.558 nestrateških nuklearnih bojevih glava, procjenjuju stručnjaci iz Federacije američkih naučnika. One se mogu isporučiti na različite načine, uključujući bacanje is aviona u obliku bombi ili montirane na razne projektile koji mogu nositi nuklearne ili konvencionalne bojeve glave.

KAKO IZGLEDAJU RUSKE VEŽBE?

Rusija je rekla da je prva faza, sprovedena prošlog mjeseca, uključivala projektile Kinzhal i Iskander. Desile su se u južnom regionu Ahtubinsk, potvrdio je Reuters. Na snimku koji je objavilo ministarstvo odbrane vide se konvoji vozila koja prevoze Iskandere i vjerovatno nuklearne bojeve glave koje se na njih namjeravaju ugraditi. Na snimku su bojeve glave bile zamućene. Takođe je prikazan bombarderski avion Tu-22M Backfire i lovac MiG-31K, oba sposobni da nose hipersonične Kinzhal rakete. Na snimku druge faze se vidi kako se raketni sistem Iskander dovozi do polja i rakete kako se podižu u radni položaj, kao i nadzvučni presretači MiG-31 i nadzvučni bombarderi velikog dometa Tupoljev Tu-22M3.

ZAŠTO RUSIJA ODRŽAVA VJEŽBE?

Rusija kaže da su takve vježbe normalna praksa, ali da su bile neophodne zbog onoga što ta država smatra neprijateljskim radnjama Sjedinjenih Država i njihovih europskih saveznika. Moskva je prošlog mjeseca izjavila da se nada da će vježbe ohladiti “usijane glave” u zapadnim prijestolnicama, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio mogućnost slanja europskih trupa u borbu s Ukrajinom protiv Rusije, a britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao da Kijev može slobodno koristiti zapadnu opremu oružje protiv ciljeva na ruskoj teritoriji. Zapadni nuklearni stručnjaci kažu da Rusija šalje signal koji ima za cilj da odvrati NATO od dubljeg uplitanja u ukrajinski rat.

ŠTA BI BIO CILJ KORIŠTENJA TAKTIČKOG NUKLEARNOG ORUŽJA?

Stručnjaci kažu da poenta ne bi bila zauzimanje teritorije, jer bi korištenje takvog oružja stvorilo zatrovanu radioaktivnu pustoš. Umjesto toga, neki vjeruju da bi Rusija to mogla iskoristiti u scenariju u kojem su njene trupe bile u povlačenju i suočene s velikim porazom. U izveštaju za Međunarodni institut za strateške studije u januaru, bivši zvaničnik Pentagona i NATO-a William Alberque rekao je da bi Rusija mogla razmotriti korištenje nestrateškog nuklearnog oružja (NSNW) kako bi “otrijeznila” Zapad i natjerala ga da riješi sukob u korist Moskve, računajući na to da SAD neće biti spremne da pređu nuklearni prag u znak odmazde. Predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle sedmice da će Rusija postići pobjedu u Ukrajini bez pribjegavanja nuklearnom oružju.

KAKO BISMO ZNALI DA JE UPOTRIJEBLJENO TAKTIČKO NUKLEARNO ORUŽJE?

Stručnjaci kažu da bi pripreme za lansiranje vjerovatno bile vidljive zapadnim vojnim obavještajnim satelitima, jer bi to uključivalo neke vrste koraka viđenih tokom vježbi, uključujući premeštanje bojevih glava iz centralnog skladišta. To bi se odvijalo tokom nekoliko sati, a ruski komandni i kontrolni centri bili bi stavljeni u stanje visoke pripravnosti.

Sa stanovišta ruskog protivnika, dolazeće rakete sa taktičkim nuklearnim bojevim glavama ne bi se mogle razlikovati od tipova projektila sa konvencionalnim bojevim glavama koje Rusija ispaljuje na Ukrajinu već više od dvije godine. Ali stvarni nuklearni udar mogao bi se jasno prepoznati po razmjerima uništenja, seizmičkom šoku i velikom oslobađanju radijacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!