Šta su privremene mjere najvišeg UN-ovog suda i šta se konkretno naređuje Izraelu

Svijet 24. maj 202416:34 0 komentara
Reuters

Međunarodni sud pravde danas je donio odluku kojom se Izraelu naređuje da zaustavi vojnu ofanzivu na Rafah, na jugu Pojasa Gaze, a u svojeno je i niz drugih mjera koje je ta država dužna spovesti i koje se odnose na njene vojne operacije stradanja u Pojasu Gaze.

Izraelu je naloženo da “odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu i svaku drugu akciju u Guvernoratu Rafah, koja palestinskoj grupi u Gazi može donijeti životne uvjete koji bi mogli dovesti do njezinog potpunog ili djelomičnog fizičkog uništenja”. 

Izraelu se još naređuje da:

Održava otvorenim prijelaz Rafah za nesmetano pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći”.

Poduzme učinkovite mjere kako bi se osigurao nesmetan pristup Pojasu Gaze za bilo koju istražnu komisiju, misiju za utvrđivanje činjenica ili drugo istražno tijelo ovlašteno od strane nadležnih organa Ujedinjenih naroda da istražuje navode o genocidu”.

Podnese izvještaj Sudu o svim poduzetim mjerama za provedbu ovog naloga u roku od mjesec dana od datuma ovog naloga”.

Što su privremene mjere?

Privremene mjere djeluju kao zabrana prilaska dok sud razmatra potpunu osnovanost slučaja genocida koji je protiv Izraela pokrenula Južnoafrička Republika.

Također, mjere su namijenjene sprječavanju eskalacije spora dok sud ne donese potpunu odluku, što bi moglo trajati godinama.

Predsjednik suda Nawaf Salam rekao je da su zvaničnici Ujedinjenih nacija naznačili da će se situacija “još više intenzivirati” ako se izraelska “operacija nastavi” u Rafahu.

Presude koje donosi Međunarodni sud pravde su obvezujuće, ali ih on ne može provesti. Iako je Izrael potpisnik Konvencije o genocidu, sud ne može prisiliti izraelsku vladu da promijeni svoje vojne planove u Gazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!