Stoltenberg: Kina bi se trebala suočiti s posljedicama za pružanje podrške Putinovom ratu

Svijet 18. jun 202409:42 2 komentara
F.Z. / N1

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za BBC da bi se Kina trebala suočiti s posljedicama zbog podrške ruskom ratu u Ukrajini, ako ne promijeni svoj put.

Jens Stoltenberg rekao je da Peking “pokušava dobiti u oba smjera” podržavajući ruske ratne napore, dok također pokušava održati odnose s evropskim saveznicima.

– Ovo ne može funkcionisati na duge staze – rekao je Stoltenberg za BBC News tokom posjete Washingtonu.

On se također osvrnuo na nuklearno oružje i troškove odbrane.

Na mirovnom samitu održanom u Švicarskoj ovog vikenda zemlje učesnice obavezale su se na podršku Kijevu, dok je Rusija to nazvala gubitkom vremena i rekla da će pristati na mirovne pregovore samo ako se Ukrajina preda.

Na pitanje šta bi članice NATO-a mogle učiniti u vezi s kineskom podrškom Rusiji, Stoltenberg je rekao da je “u toku razgovor” o mogućim sankcijama.

Rekao je da Kina “dijeli mnogo tehnologije poput mikroelektronike, koja je ključna za Rusiju za izradu projektila i drugog oružja koje koristi protiv Ukrajine”.

Dodao je da bi NATO “u nekoj fazi trebao razmotriti neku vrstu ekonomskih sankcija ako Kina ne promijeni svoje ponašanje”.

Peking je već pod nekim sankcijama zbog podrške Rusiji – prošlog mjeseca SAD je najavio ograničenja koja bi bila usmjerena na oko 20 kompanija sa sjedištem u Kini i Hong Kongu.

Stoltenbergova posjeta Washingtonu uslijedila je nakon što je Kremlj potvrdio da će Vladimir Putin u utorak otputovati u Sjevernu Koreju.

Govoreći uoči sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, šef NATO-a također je najavio da se očekuje da će više od 20 zemalja ispuniti cilj odbrambenih troškova od dva posto ove godine – više nego bilo koje druge godine otkako je obećano 2014.

– Ovo je dobro za Evropu i dobro za Ameriku, pogotovo jer se veliki dio ovog dodatnog novca troši ovdje u Sjedinjenim Državama – rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare