Stoltenberg komentarisao Trumpovu izjavu: Sugestija da nećemo braniti jedni druge dovodi naše vojnike u opasnost

Svijet 12. feb 202412:49 0 komentara
F.Z. / N1

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg komentarisao je sugestiju da se zemlje unutar alijanse ne brane jedna drugu nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump rekao da se, ako pobijedi izbore, neće pridržavati klauzule o kolektivnoj odbrani na kojoj se bazira ovaj savez, javlja CNN.

U onome što bi bilo zapanjujuće odustajanje od višedecenijske suštinske posvećenosti SAD-a, Trump, koji se kandiduje za reizbor u novembru, rekao je tokom predizbornog skupa u subotu da će ohrabriti Rusiju da radi “šta god, dođavola, želi” bilo kojoj NATO-u članici koja ne ispunjava smjernice o potrošnji, te da ne bi ponudio takvoj zemlji američku zaštitu.

Stoltenberg je jučer rekao da takvi komentari dovode evropske i američke vojnike u povećan rizik.

Bilo kakva sugestija da saveznici neće braniti jedni druge podriva našu sigurnost, uključujući i onu SAD-a, i dovodi američke i evropske vojnike u povećan rizik“, rekao je Stoltenberg.

Očekujem da će, bez obzira na to ko pobijedi na predsjedničkim izborima, SAD ostati snažan i posvećen NATO saveznik”, rekao je, ističući da će svaki napad na neku NATO zemlju “naići na ujedinjen i snažan odgovor”.

Kako navodi CNN, Trumpovi komentari, koji dolaze usred tekućeg rata u Evropi i rastuće zabrinutosti oko kineske aktivnosti u Južnom kineskom moru i prema Tajvanu, vjerovatno će pokrenuti nova pitanja među saveznicima u Evropi i Aziji o snazi američkih obaveza.

Tokom svog mandata, Trump je više puta kritikovao disparitete u potrošnji unutar NATO-a i optuživao neke zemlje da ne ispunjavaju svoje obaveze. Također je kritizirao američke odbrambene pakte sa azijskim saveznicima Japanom i Južnom Korejom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!