Stoltenberg: NATO bi trebao biti spreman da primi loše vijesti iz Ukrajine

Svijet 03. dec 202318:10 4 komentara
NTB/Javad Parsa via REUTERS

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas da bi zapadna vojna alijansa trebalo da bude spremna za loše vijesti sa ukrajinskog fronta.

Ratovi se odvijaju u fazama i moramo da podržimo Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima, rekao je Stoltenberg u intervjuu za njemački radio ARD, prenosi Politiko.

Trebalo bi da budemo spremni i za loše vijesti, dodao je Stoltenberg, ne želeći da to dodatno elaborira.

Njegovi komentari dolaze dok zapadni saveznici raspravljaju o finansijskoj pomoći Ukrajini i o isporuci municije Kijevu i dok Moskva povećava broj svojih trupa, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak potpisao ukaz o povećanju broja vojnika za oko 170.000, na ukupno 1,3 miliona.

Linije fronta su se malo pomjerile posljednjih mjeseci, uprkos protivofanzivi Kijeva tokom ljeta, ali su Ukrajinci koristili krstareće rakete da potisnu rusku flotu u Crnom moru.

To su velike pobjede, bez obzira što ukrajinska vojska nije uspjela da pomjeri liniju fronta, kazao je Stoltenberg u intervjuu.

On je pozvao članice NATO da povećaju proizvodnju municije i izrazio žaljenje zbog loše saradnje u evropskoj odbrambenoj industriji.

Nismo u mogućnosti da sarađujemo onoliko blisko koliko bi trebalo, rekao je Stoltenberg i pozvao vlade da gledaju dalje od svojih nacionalnih interesa i da pokušaju da sagledaju širu sliku.

“Pobjeda Putina ne bi bila samo tragedija za Ukrajinu, već bi predstavljala opasnost i za ostale saveznike, a što više podržavamo Ukrajinu, to će se rat brže završiti”, rekao je Stoltenberg.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare