Sunak najavio mogućnost vraćanja služenja vojnog roka

Svijet 26. maj 202409:40 0 komentara
Reuters

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da će ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka ili služenja u državnoj službi za sve osamnaestogodišnjake ukoliko Konzervativna stranka pobjedi na opštim izborima 4. jula.

“Ponovo ćemo osmisliti Nacionalnu službu za današnju Britaniju. To će našim mladim ljudima pružiti prilike koje mijenjaju život, nudeći im šansu da nauče vještine iz stvarnog svijeta, da rade nove stvari i daju doprinos svojoj zajednici i našoj zemlji”, napisao je Sunak u članku za “Daily Mail”.

On je dodao da će biti obuhvaćeni svi koji napune 18 godina, bez obzira na njihovo porijeklo i mjesto gdje žive u Velikoj Britaniji.

Premijer je napomenuo da će mladi imati izbor između redovnog služenja vojnog roka u britanskim oružanim snagama u trajanju od godinu dana i alternativne službe u vidu volontiranja u spasilačkoj službi i drugim strukturama u trajanju od 25 dana.

PROČITAJTE JOŠ

“Onima koji se žale da je nerazumno da to bude obavezno, poručujem: državljanstvo sa sobom donosi obaveze, ali i prava. Biti Britanac je više od pukog čekanja u redu na kontrolu pasoša. Da bude jasno, naša nova nacionalna služba nije regrutacija. Ogromna većina onih koji budu učestvovali neće služiti u našim oružanim snagama, već samo oni koji to izaberu i prođu teške prijemne testove”, dodao je Sunak.

Načelnik britanskog Generalštaba general Patrik Sanders u januaru je pozvao građane Velike Britanije da budu spremni da služe u oružanim snagama u slučaju sukoba sa Rusijom. Istovremeno, Vlada Velike Britanije obećala je da neće uvesti regrutaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!