Švedska želi pridobiti Tursku, kaže da neće biti utočište za teroriste

Svijet 27. jun 202221:20 0 komentara
REUTERS/Johanna Geron

Švedska premijerka Magdalena Andersson, u želji da dobije podršku Turske za ulazak njene države u NATO, obećala je u ponedjeljak da neće dopustiti da Švedska postane "utočište za teroriste".

Turska je blokirala nastojanja Švedske i Finske da se pridruže zapadnom vojnom savezu, te ih optužila da štite neprijatelje Ankare među kojima i članove zabranjene kurdske militantne grupe PKK (Kurdistanske radničke stranke).

Dvije historijski neutralne nordijske zemlje prijavile su se za ulazak u NATO prošli mjesec kao odgovor na rusku invaziju u Ukrajinu, što je jedna od najvećih promjena sigurnosne strukture Evrope posljednjih decenija.

“Naš je stav o PKK-u sasvim jasan. Evropska unija grupuu smatra terorističkom organizacijom, s čime se slaže i Švedska. Švedska nije niti će biti utočište za teroriste. Nadležna tijela intenzivno će raditi na tome da izbace one koji bi mogli biti prijetnja sigurnosti, te već postoji znatan broj slučajeva koji se trenutno procesiraju”, kazala je Andersson za novinare u Briselu nakon sastanka s glavnim sekretarom NATO-a Jenson Stoltenbergom uoči samita tog saveza ove sedmice u Španiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!