Teroristički napad u Somaliji: Dvije osobe poginule, 11 povrijeđeno

Svijet 01. feb 202107:21 0 komentara
REUTERS/Ilustracija

Najmanje dvije osobe su ubijene, a još 11 je povrijeđeno u bombaškom napadu na poznati hotel Afrik u somalijskom glavnom gradu Mogadishu.

Šef Ambulantne službe Aamin Abdulqadir Adan za AA je potvrdio informaciju o bilansu stradalih.

Policijski zvaničnik Abdifatah Hassan za AA je kazao da je na hotel izveden napad auto-bombom, a da su naoružani napadači potom ušli u hotel i da je počela razmjena vatre sa sigurnosnim snagama.

Lokalni mediji javljaju da se u hotelu u trenucima napada nalazilo više vojnih zvaničnika Somalije.

Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija Al-Shabaab koja predstavlja najveću sigurnosnu prijetnju u toj zemlji.

Vlasti Republike Turske najoštrije su osudile teroristički napad koji se danas dogodio u centru glavnog somalijskog grada.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da s tugom prima informacije o velikom broju stradalih ljudi u bombaškom napadu kojeg su teroristi Al-Shabaaba izveli danas na hotel Afrik u neposrednoj blizini aerodroma u Mogadishu.

“Snažno osuđujemo taj podli napad. Upućujemo poruke sućuti bratskom narodu i vlastima Somalije i želimo brz oporavak ranjenim. Turska će u borbi protiv terorizma uvijek biti uz Somaliju“, navodi se u saopćenju iz Ankare.