Trump odabrao prve dvije stanice u predsjedničkoj kampanji

Svijet 28. jan 202313:36
CHANDAN KHANNA / AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump proputovat će u subotu kroz New Hampshire i Južnu Karolinu, prve dvije stanice predsjedničke kampanje koja je uglavnom mirovala otkako je u novembru pokrenuo svoju novu kandidaturu za Bijelu kuću.

Trump će prvo govoriti na godišnjem sastanku Republikanske stranke New Hampshirea u Salemu prije nego što se uputi u Columbiu, glavni grad Južne Karoline, gdje će predstaviti svoj liderski tim u toj državi.

Obje države smatraju se potencijalnim kreatorima čelnika, jer su među prvima koje su održale svoja takmičenja za nominaciju. Način na koji kandidat tamo nastupa često jača ili prekida njegovu kampanju.

Politički posmatrači u republikanskoj i demokratskoj stranci pažljivo će pratiti ko će se pojaviti da podrži Trumpa na tim dešavanjima.

Prema Trumpu, nekadašnjem neprikosnovenom centru gravitacije u Republikanskoj stranci, sve veći broj izabranih zvaničnika izražava zabrinutost zbog njegove sposobnosti da pobijedi demokratskog predsjednika Joea Bidena, ako odluči da se ponovo kandiduje, kao što se i očekivalo.

U New Hampshireu, republikanski guverner Chris Sununu izjavio je da vodi razgovore o stranačkoj ponudi, a brojni tamošnji visokopozicionirani republikanci – uključujući i one koji su ranije podržavali Trumpa – javno kažu da traže alternativu.

U Južnoj Karolini, gdje će se Trump pojaviti zajedno s guvernerom Henryjem McMasterom i senatorom Lindsey Grahamom, bit će nekoliko upadljivih izostanaka.

Među onima koji nisu prisustvovali su predsjedavajući državne stranke, najmanje tri američka republikanska predstavnika iz države i američki senator iz Južne Karoline Tim Scott, koji je i sam bio istaknut kao potencijalni republikanski predsjednički kandidat. Scott i drugi naveli su kao razlog izostanka gust raspored obaveza.

Nekoliko republikanskih državnih poslanika odlučilo je da ne prisustvuje nakon što nisu dobili uvjeravanja od Trumpovog tima da se to neće smatrati podrškom, izjavila je osoba upoznata s planiranjem.

– Znate, ostaje dosta apetita za Trumpa, i mislim da mnogi ljudi i dalje vjeruju da se prema Trumpu postupa nepravedno. Primjećuje se, međutim, i to ublažavanje pozicija nekih grupa – izjavio je Reese Boyd III, republikanski zvaničnik iz područja Myrtle Beacha.

Trump, naravno, zadržava značajnu bazu podrške, posebno među bazom stranke Iako gubi u nekim direktnim anketama od guvernera Floride Rona DeSantisa, još jednog potencijalnog konkurenta, on pobjeđuje sa značajnom razlikom kada se ispitanicima u anketama pruži šire polje opcija.

Otkako je pokrenuo svoju kampanju u novembru, Trump je zadržao relativno nizak profil u javnosti. Početkom januara pozvao je više konzervativnih republikanaca u Predstavnički dom američkog Kongresa kako bi ih uvjerio da glasaju za Kevina McCarthyja, njegovog saveznika, za novog predsjednika.

Većina je odbacila njegove molbe, iako je McCarthy izabran na tu poziciju nakon teške bitke.

Kao i u ranijim dešavanjima, boojni republikanci zapitat će se da li Trump nudi viziju usmjerenu prema budućnosti ili umjesto toga ponavlja lažne tvrdnje da su mu izbori iz 2020. ukradeni.

Potonje mišljenje pokazalo se nepopularnim među nezavisnim biračima, a politički analitičari kažu da je to bio faktor u zadivljujućem nastupu republikanaca na novembarskom kongresu, prenosi Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar