U Briselu potpisana Deklaracija o podršci oporavku i održivom razvoju Kijeva

Svijet 28. nov 202220:41
Izvor: Kijev (Shutterstock)

Na međunarodnom investicijskom forumu ‘Kyiv Investment Forum’ koji se održava danas u Briselu je potpisana Deklaracija o mođusobnom razumjevanju o podršci oporavku i održivom razvoju, čiji su se potpisnici složili da će podržati obnovu i održivi razvoj grada Kijeva i okolnih teritorija.

Donosimo vam eksluzivno tekst deklaracije:

“Mi, kao predstavnici evropskih gradova i regiona, zajedno zastupamo evropske vrednosti demokratije, slobode i vladavine prava, a također aktivno radimo na mirnom suživotu u Evropi i Evropskoj uniji.

Svjesni smo vitalne potrebe da ujedinimo napore kako bismo osigurali brzu i stabilnu obnovu urbanih područja uništenih ruskim napadima, potpisali smo ovu Deklaraciju o međusobnom razumijevanju o podršci oporavku i održivom razvoju (u daljem tekstu – Deklaracija).

Na prvom mjestu, u cilju implementacije Deklaracije, postoji podrška za obnovu i održivi razvoj grada Kijeva i okolnih teritorija.

Ključni principi saradnje:

– međusobna podrška u kriznim situacijama i pružanje humanitarne i tehničke pomoći;

– zajednička vizija održivog urbanog razvoja, projekti rekonstrukcije treba da doprinesu stvaranju sigurnih, prosperitetnih i pogodnih urbanih područja za život;

– jačanje ekonomskih, kulturnih i društvenih odnosa u konkretnim projektima definisanim u budućnosti;

– saradnja u oblastima urbanog razvoja, posebno po pitanjima savremenog upravljanja, investicija, digitalizacije, ekonomske sfere.

Pozivamo i druge gradove da podrže naše ciljeve i ovu Deklaraciju, te da udruže snage u njenoj provedbi”, navodi se u Deklaraciji.

Danas su na ovom sastanku gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko također potpisali Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar