U Frankfurtu se sudi optuženim članovima grupe Reichsbürger zbog zavjere za državni udar

Svijet 21. maj 202416:07 0 komentara
Pixabay

Samoprozvanom aristokrati, njegovoj djevojci Ruskinji, penzionisanim vojnim oficirima i bivšem sudiji suđeno je u Frankfurtu pod optužbom da su planirali nasilno rušenje njemačke države, piše Guardian.

Oni su među devet optuženih, sedam muškaraca i dvije žene, koji su danas uvedeni u sudnicu u pratnji naoružanih policajaca za na ono što je opisano kao najvažnije od tri suđenja osumnjičenim članovima antiustavne Reichsbürger grupe.

Neki od optuženih, obučeni u lovačke jakne, odjela i dukserice, mahali su i smješkali se jedni drugima i ćaskali sa svojim advokatima nakon što su ih odveli do njihovog mjesta.

Jedna žena pokrila je lice sivom fasciklom dok su kamere snimale kako optuženi ulaze u sud. Heinrich XIII Princ Reuss, čije je sjedište bilo označeno znakom “Prinz Reuss” i za kojeg se tvrdi da je bio kolovođa grupe, djelovao je opušteno, klimajući glavom dok je razgovarao s advokatom. Ovaj 72-godišnji agent za nekretnine pozdravio je druge optužene prije nego što je sjeo na svoje mjesto.

Grupa, koja se naziva Patriotska unija, optužena je za veleizdaju jer je navodno planirala da upadne u Reichstag. Navodno su imali za cilj da uzmu poslanike kao taoce i prikažu okovanog kancelara Olafa Scholza na televiziji u očekivanju da će pridobiti obične Nijemce.

Da je navodni državni udar uspio, Reuss bi bio proglašen novim njemačkim kancelarom.

Optuženi su uhapšeni u decembru 2022. godine, kada su teško naoružane snage upale u kuće, stanove, kancelarije i jedan lovački dom. Istražitelji su pratili grupu mjesecima.

Svi optuženi negiraju optužbe.

Suđenje je u utorak počelo nakon što je nekoliko advokata uložilo pritužbe sudiji Jürgenu Bonku u kojima su izrazili svoje prigovore na to da se postupak uopšte vodi.

Izvan suda, Roman von Alvensleben, advokat Reussa, rekao je novinarima da se protivi činjenici da je, budući da se tri suđenja odvijaju na različitim lokacijama, “gotovo nemoguće pravilno pratiti slučajeve”.

U tri suđenja, na optuženičkoj klupi je ukupno 26 optuženih zbog njihove navodne umiješanosti u zavjeru. Nedavno je preminuo jedan od optuženih, 72-godišnjak kome se trebalo suditi u Frankfurtu.

Sud u Štutgartu sudi navodnom vojnom krilu Patriotske unije, dok se suđenje u Frankfurtu fokusira na navodne kolovođe. Suđenje u Minhenu, koje bi trebalo da počne u junu, fokusiraće se na takozvano “ezoterično krilo” organizacije.

Od stotina svjedoka koji su pozvani da daju iskaz, očekuje se da će se nekoliko pojaviti pred sva tri suda.

Suđenje u Frankfurtu odvija se u namjenski izgrađenom skladištu metala na periferiji njemačke finansijske prestonice, a galerije za javnost i novinare odvojene su od glavne sudnice zidom od neprobojnog stakla.

Grupa kojoj se sudi dio je rastućeg pokreta poznatog kao Reichsbürger, ili građani Reicha, za koji njemačke vlasti sada procjenjuju da broji oko 23.000 članova koji odbijaju da priznaju legitimitet moderne države i žele da se njemačke granice prekroje i budu kakve su bile prije 1918. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!