Uhićen četvrti član terorista iz IS “Beatlesa”, odrubljivali glave pred kamerama

Svijet 11. aug 202207:55 0 komentara
SAID KHATIB / AFP / ilustracija

Britanac Aine Davis, osumnjičen da je četvrti član terorističke ćelije poznate kao IS 'Beatles', uhapšen je u srijedu u Velikoj Britaniji pod optužbama za terorizam, javljaju britanski mediji.

Policija je potvrdila da je 38-godišnji muškarac priveden u zračnoj luci Luton u srijedu nakon što je stigao letom iz Turske, gdje je bio osuđen za terorizam, objavilo je više britanskih medija, uključujući BBC.

Označen kao ‘četvrti Beatle’, Davis je osumnjičen da je član bande Londonaca za koju se tvrdi da je odgovorna za otmice talaca Islamske države u Siriji, odrubljivanje glava nekim žrtvama pred kamerama prije nego što su videosnimke objavili na internetu.

Davis je optužen da je bio dio ćelije otmičara i ubojica IS-a koja je otela desetke stranaca u Siriji između 2012. i 2015. Taoci su džihadističku skupinu prozvali “Beatles” zbog njihova britanskog naglaska.

Policija, koja se bavi istragama terorizma u Velikoj Britaniji, objavila je u saopštenju da je u zračnoj luci Luton uhapsila muškarca koji je trenutno “u policijskom pritvoru”, ne navodeći njegovo ime.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova objavio je u međuvremenu u izjavi da je britanski državljanin deportiran iz Turske u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali da je “neprimjereno davati dodatne informacije jer je policijska istraga u toku”.

BBC je objavio kako se pretpostavlja da se ćelija ‘Beatlesa’ sastojala od četiri člana – koji su svi odrasli u zapadnom Londonu. Dobrovoljno su se prijavili da se bore za IS u Siriji i završili kao čuvari zapadnih talaca. Američke vlasti saopštile su da je skupina ubila 27 talaca, odrubivši nekoliko glava.

Prije nego što je radikaliziran, Davis je bio osuđivan za kaznena djela vezana uz drogu, a zatvoren je 2006. zbog posjedovanja vatrenog oružja. Nakon što je prešao na islam, promijenio je ime u Hamza i upoznao Mohammeda Emwazija, kojeg su mediji prozvali Jihadi John.

Njih dvojica su bila dio grupe koja je radikalizirala muslimane koji žive u Londonu. Davis je napustio UK kako bi se pridružio IS-u 2013. Uhapšen je u blizini Istanbula 2015., a turski sud ga je dvije godine kasnije osudio za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji.

Na suđenju je Davis priznao da poznaje Emwazija iz molitve u istoj džamiji u zapadnom Londonu, ali je zanijekao da mu je prijatelj kao i da je član grupe “IS Beatles”.

Vođa ćelije Mohammed Emwazi, poznat kao Jihadi John, ubijen je u Siriji u napadu dronom 2015. Druga dva člana skupine nalaze se u pritvoru u SAD-u nakon što su ih zarobile kurdske snage u Siriji 2018.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad