Ukrajinske trupe napredovale na južnom frontu

Svijet 03. okt 202320:06 0 komentara
Dvojica vojnika 58. samostalne motorizovane pješadijske brigade ukrajinske vojske koji su željeli da budu identifikovani kao "Ghost", 24, i "Soap", 30, puštaju dron za probni let u blizini Bakhmuta, Ukrajina, 25. novembra. REUTERS/ Leah Millis

Jedan od najviših ukrajinskih generala rekao je u utorak da njegove snage napreduju na jugu, jednom od dva poprišta njihove kontraofanzive za izbacivanje ruskih okupacionih snaga, ali je ponudio nekoliko detalja o njihovim postignućima, prenosi Reuters.

“U sektoru Tavrije došlo je do napredovanja odbrambenih snaga”, saopćio je general Oleksander Tarnavskyi u postu na Telegramu, koristeći naziv vojske za južni front.

Tarnavskyi, šef južne grupe snaga, rekao je da su trupe izvršile 1.198 zadataka u posljednja 24 sata, pri čemu su ruske snage pretrpjele gubitke od 261 čovjeka i još 10 zarobljenih.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga je u svom večernjem izvještaju naveo da se ofanzivne operacije odvijaju na istoku i jugu, uz malo detalja.

U izvještaju se također navodi da su ukrajinske snage odbile ruske napade u oblastima Donjecke regije koje je Kijev već ponovo zauzeo i oko dugo osporavanog grada Maryinka nešto zapadnije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više