Ukrajinski zvaničnici reagirali na izjavu Zorana Milanovića

Svijet 31. jan 202311:36
Freeimages.com/ Tatiana Mironova

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova snažno je kritikovalo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog izjave da se Krim nikada neće vratiti pod ukrajinsku kontrolu, opisujući njegov komentar kao “neprihvatljiv”.

U jučerašnjem obraćanju, Milanović koji se protivi tome što Zagreb pruža vojnu pomoć Kijevu, rekao je rekao da je “jasno da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine”.

Izjava je izazvala snažnu reakciju ukrajinskih zvaničnih institucija.

Smatramo neprihvatljivim izjave hrvatskog predsjednika, koji je doveo u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine”, poručio je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Olega Nikolenka putem zvanične Facebook stranice, prenosi Reuters.

Pitam se da li bi Zoran Milanović mogao postati predsjednik svoje zemlje s takvom retorikom devedesetih dok se Hrvatska borila za očuvanje državnosti? Da li bi njegovi birači pristali zatvoriti oči pred okupacijom dijela svoje zemlje? Sumnjam. Podsjećam da je zbog vanjske agresije Hrvatska mogla izgubiti trećinu svoje zemlje. Ipak, zahvaljujući herojskoj borbi, Hrvati su uspjeli zaštititi neovisnost svoje zemlje“, dodao je Nikolenko.

Podsjećamo, predsjednik hrvatske jučer je izazvao reakcije izjavama o Kosovu i Ukrajini, kazavši između ostalog kako “Rusija neće dozboliti gubitak u ratu, bude li trebalao posegnut će za nuklearnim naoružanjem”.

Milanović: Krim više nikada neće biti Ukrajina, a Kosovo je oduzeto od Srbije

Guardian: Milanović je uskladio svoju politiku sa Orbanom i Dodikom

“Srbija i Rusija nisu isto. To je nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Tko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo. Tako i Krim – Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći njemački generali”, rekao je Milanović a prenijeli su ga hrvatski mediji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar