UN glasa o suspendovanju Rusije iz Vijeća za ljudska prava

Svijet 07. apr 202209:28
Shutterstock

Generalna skupština Ujedinjenih naroda glasat će danas o nastojanju SAD-a da suspenduje Rusiju iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog izvještaja o "grubim i sistematskim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava" invazijom ruskih trupa u Ukrajini.

Dvotrećinska većina članova sa pravom glasa – uzdržani se ne računaju – može suspendovati zemlju iz 47-članog vijeća. Libija je suspendovana 2011. godine zbog nasilja nad demonstrantima od snaga lojalnih tadašnjem vođi Moameru Gadafiju.

Zapadne diplomate su uvjerene da imaju dovoljnu podršku među 193-članom Generalnom skupštinom da usvoji rezoluciju o suspendovanju Moskve.

Nacrt teksta izražava “ozbiljnu zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini”, posebno zbog izvještaja o kršenju prava od strane Rusije.

Objašnjavajući taj potez, najavljen u ponedjeljak, američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield rekla je Reutersu da je “važno reći Rusiji ‘Nećemo vam dozvoliti da nastavite da djelujete tako nekažnjeno i pretvarate se da poštujete ljudska prava’.”

Rusija je upozorila zemlje da će se glasanje za ili uzdržavanje smatrati “neprijateljskim gestom” sa posljedicama po bilateralne odnose, navodi se u bilješci koju je Reuters imao u uvidu.

Vijesti o ratu u Ukrajini pratite na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar