UNHCR zabrinut: Neoženjeni Britanci ne bi trebali pružati dom Ukrajinkama

Svijet 13. apr 202212:02 > 12:03 0 komentara
Foto: F.Z./N1

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pozvala je vladu Ujedinjenog Kraljevstva da interveniše i spriječi da neoženjeni muškarci pružaju dom za Ukrajinke koje traže utočište od rata zbog opasnosti od seksualne eksploatacije, javlja The Guardian.

Nakon što su isplivale tvrdnje da su neki muškarci koristili britanski “Homes for Ukraine” (Domovi za Ukrajinu) sistem kako bi došli do ugroženih žena, iz UNHCR-a su za The Guardian rekli da bi se mogao uvesti “primjereniji proces upraivanja” kako bi se osiguralo da žene koje su same, ali i žene sa djecom, budu uparene sa porodicama ili parovima.

Ova sugestija UNHCR-a je uslijedila nakon izvještaja da su ukrajinske izbjeglice, pretežno žene a ponekad čak i u pratnji djece, u Velikoj Britaniji u opasnosti od seksualne eksploatacije.

Prema sistemu Domovi za Ukrajinu, britanski domaćini moraju se sami povezati sa ukrajinskim izbjeglicama, što ostavlja mnoge u situaciji da pribjegnu nereguliranim grupama na društvenim mrežama kako bi se povezali.

Služba za uparivanje koju podržava vlada a koju vodi dobrotvorna organizacija Reset nudi spajanje domaćina iz Ujedinjenog Kraljevstva s izbjeglicama, ali je tek počela s radom prije nešto više od sedmicu dana. Oni koji žele da se presele u Veliku Britaniju moraju imati sponzora prije nego što podnesu zahtjev za vizu.

U saopćenju, UNHCR navodi da postoji potreba za adekvatnim zaštitnim mjerama i mjerama provjere protiv eksploatacije, kao i odgovarajućom podrškom za sponzore.

“UNHCR vjeruje da bi se prikladniji proces uparivanja mogao uspostaviti tako što bi se osiguralo da se žene i žene s djecom uparuju s porodicama ili parovima, a ne sa muškarcima koji su sami. Uparivanje obavljeno bez odgovarajućeg nadzora može dovesti do povećanja rizika sa kojima se žene mogu suočiti, pored traume raseljenja, razdvajanja porodice i nasilja koje su već iskusile”, rekao je portparol UNHCR-a.

The Guardian navodi primjer jedne žene od 32 godine iz Bakhmuta u Ukrajini, koja je tražila odgovarajuću osobu u Velikoj Britaniji, te javila da je primila mnogo neprikladnih poruka od muškaraca na Facebooku.

“Obratio mi se jedan stariji čovjek iz Londona koji je rekao da ću morati da dijelim spavaću sobu sa njim, i pitao me da li se slažem sa tim”, izjavila je ona.

The Times je ove sedmice objavio da je novinarka koja se predstavlja kao 22-godišnja Ukrajinka iz Kijeva otkrila da je nekoliko minuta nakon što je objavila poruku na najvećoj Facebook grupi za britanske domaćine bila preplavljena neprikladnim porukama.

Neki muškarci su lagali da imaju nekoliko spavaćih soba u svojim jednokrevetnim kućama, dok je jedan predložio da dijele krevet, te napisao: “Imam veliki krevet. Mogli bismo spavati zajedno”.

Drugi muškarac je poslao glasovnu poruku: “Spreman sam da ti pomognem, a možda i ti meni možeš pomoći”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad