Ursula von der Leyen: Nikada neću sarađivati s ekstremninm desničarskim strankama poput AfD-a

Svijet 21. feb 202416:50 0 komentara
Ursula von der Leyen (REUTERS/Johanna Geron)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da nikada neće sarađivati s ekstremističkim strankama poput AfD-a u Njemačkoj ili stranke Nacionalni pokret koju vodi Marine Le Pen u Francuskoj, bez obzira na broj glasova koje bi mogle dobiti na sljedećim evropskim izborima, prenosi Guardian.

Von der Leyen je rekla da su takve stranke “prešle crvenu liniju” za one koji zagovaraju Evropu poput nje i za političku grupaciju desnog centra kojoj ona pripada, Evropsku narodnu partiju (EPP).

Radim sa proevropskim, pro-NATO, proukrajinskim, jasnim pristalicama naših demokratskih vrijednosti”, rekla je ona pokrećući svoju zvaničnu kampanju za drugi petogodišnji mandat predsjednice komisije.

Kako navodi Guardian, pitanje s kim će EPP sarađivati u sljedećem parlamentu EU postalo je kritično s porastom ekstremizma širom Evrope, a ankete pokazuju značajne dobitke za populističke stranke u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim zemljama.

Svaki evropski izbori donose promjenu u sastavu različitih političkih stranaka i različitih političkih grupa (u parlamentu), tako da je sadržaj bitan. Oni koji brane demokratiju od euroskeptika, i oni koji brane naše vrednosti od Putinovih prijatelja, su oni sa kojima želim da sarađujem”, rekla je ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!