Predsjednički izbori u Turskoj: Drugi krug sve izgledniji

Svijet 14. maj 202317:57 > 15. maj 2023 00:15 0 komentara
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U 16 sati po našem vremenu zatvorena su birališta u Turskoj, čime je završeno glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Nepotpuni i nezvanični rezultati izbora očekuju se večeras, u toku je brojanje glasova. Sve vezano za historijske izbore u Turskoj pratimo na našem blogu uživo, a gledatelji N1 moći će pratiti i specijalni program koji počinje u 19:45. Ekipa N1 na čelu sa reporterom Esmirom Milavićem boravi u Turskoj, odakle će se javljati sa najnovijim informacijama.

Građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Ankete su dan uoči izbora pokazale da Erdogan zaostaje za glavnim oporbenim kandidatom Kemalom Kilicdarogluom. Međutim, ako nijedan od njih ne osvoji više od 50 posto glasova i osigura izravnu pobjedu, održat će se drugi krug izbora 28. maja.