Val podrške finskoj premijerki: ‘Problem imate VI, a ne ova političarka’

Svijet 23. aug 202220:35 0 komentara
STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP

Finska premijerka Sanna Marin našla se na meti kritika nakon što je video na kojem pleše i zabavlja se s prijateljima postao viralan. Ipak, uz kritičare, mnogi iskazuju svoju podršku premijerki dijeleći videozapise na kojima plešu na sličan način uz 'hešteg' #SolidaritywithSanna, u prijevodu 'solidarnost sa Sannom'.

Popularna Instagram stranica ‘Very Finnish Problems’ (‘Isključivo finski problemi’) podijelila je video kompilaciju sa ženama u toj zemlji, koje plešu kako bi podržale premijerku nakon dešavanja koja su izazvale kontroverze.

Ali, podrška ne stiže samo iz Finske i ne izražavaju je samo žene. Ljudi diljem svijeta objavljuju plesne videozapise na društvenim mrežama, a neki od njih uključuju visoko pozicionirane zvaničnike i poznate osobe.

Tako je članica Europskog parlamenta Tilly Metz podijelila video na kojem pleše uz glasnu muziku na mjestu koje je izgledalo kao klub.

“Ako imate problem jer političarka pleše s prijateljima tokom vikenda, onda VI imate problem, a ne ova političarka”, napisala je na Twitteru, uz poruke: pravo na isključenje, pravo na ples, solidarnost sa Sannom.

“Ples liječi. Nastavite plesati”, tvitala je dr. Carolina Brum, istraživačica za Apple iz Quebeca u Kanadi.

‘Pokretu’ su se pridružili i muškarci.

“Ne podržavaju samo žene @MarinSanna. Muškarci su najgori plesači, ali i mi je podržavamo”, tvitao je muškarac iz Nizozemske.

“Svijet bi bio bolje mjesto kada bismo svi malo više plesali!”, tvitao je jedan od mnogih korisnika Twittera koji su koristili hashtag #SolidaritywithSanna.

Marin, koja ima 36 godina i obnaša dužnost premijerke Finske od 2019., u prošlosti je bila kritizirana zbog ‘partijanja’, a često je fotografirana na muzičkim festivalima, javlja BBC News.

S 34 godine postala je najmlađa premijerka na svijetu, a njemački medij Bild proglasio ju je “najcool premijerkom na svijetu”, prema BBC Newsu.

Nakon što je video postao viralan protekle sedmice, političar opozicijske stranke Riikka Pura pozvao je Marin da napravi test na droge, prenosi dalje BBC.

Marin je rekla da je napravila test na droge, nazvavši zahtjev “nepravednim”.

“Nisam učinila ništa protuzakonito”, rekla je na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Drugi korisnici društvenih medija iskazuju podršku Marin dijeleći video zapise drugih svjetskih vođa kako plešu – uključujući bivše britanske premijere Teresu May i Borisa Johnsona te bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

https://twitter.com/search?q=boris%20johnson%20dancing&src=typeahead_click&f=top

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad