Vatikan na meti hakera: “Riječ je o ruskom kibernetičkom napadu”

Svijet 01. dec 202207:25
Izvor: Unsplash/Ilustracija

Vatikanska internetska stranica bila je u srijedu navečer nedostupna nakon "abnormalnih pokušaja pristupa", objavila je tiskovna služba Svete Stolice, a po riječima ukrajinskog veleposlanika, riječ je o ruskom kibernetičkom napadu.

“Tehnička istraga bila je u tijeku (krajem dana) zbog neuobičajenih pokušaja pristupa stranici”, rekao je za francusku agenciju AFP direktor vatikanske službe za tisak Matteo Bruni.

U srijedu poslijepodne nekoliko je vatikanskih web stranica bilo izvan mreže nekoliko sati, a službena web stranica vatican.va još je bila nedostupna do sredine večeri.

Ovaj navodni računalni napad dolazi dan nakon oštrih reakcija Rusije, koja je izrazila svoje “ogorčenje” nakon izjava pape Franje o navodnoj ulozi ruskih etničkih manjina u sukobu u Ukrajini.

U intervjuu koji je u ponedjeljak objavio američki isusovački časopis America, Papa je govorio o “okrutnosti” s kojom se Ukrajina suočava s ruskom ofenzivom, posebno ukazujući na Čečene i Burjate. “Ruski teroristi danas diraju stranice države Vatikan: mnoge web stranice različitih struktura rimske kurije postale su nedostupne!”, objavio je ukrajinski veleposlanik u Vatikanu, Andrii Juraš. “Ruski hakeri ponovno pokazuju pravo lice ruske politike”, dodao je, rekavši da je to “odgovor na najnovije izjave” Pape.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar