Velika Britanija počinje cijepljenje Oxford/AstraZenecinim cjepivom

Svijet 04. jan 202107:21 0 komentara
Shutterstock

Britanija će u ponedjeljak kao prva u svijetu početi koristiti jeftino i lako prenosivo cjepivo za covid-19 farmaceutske tvrtke AstraZeneca i Sveučilišta Oxford, te tako napraviti još jedan korak naprijed u globalnoj borbi s pandemijom koronavirusa.

Ukupno 530 tisuća do sada pripremljenih doza toga cjepiva distribuirano je u šest engleskih bolnica. Program će se potom proširiti na stotine drugih mjesta diljem Britanije, a vlada se nada da će u roku od nekoliko mjeseci biti isporučeni deseci milijuna doza.

“Ovo je ključna prekretnica u našoj borbi protiv ovog užasnog virusa i nadam se da daje novu nadu svima da se počinje nazirati kraj ove pandemije”, izjavio je ministar zdravstva Matt Hancock u priopćenju.

Prošli mjesec Britanija je prva u svijetu počela s cijepljenjem koristeći cjepivo Pfizera i BioNTecha koje se mora čuvati na vrlo niskim temperaturama. Do sada je to cjepivo primilo oko milijun Britanaca.

Cjepivo Oxford/AstraZenece je jeftinije i može se čuvati u hladnjaku, pa ga je lakše transportirati i koristiti. Indija je u nedjelju to cjepivo odobrila za hitne slučajeve.

Posljednjih tjedana u Britaniji je došlo do značajnog porasta broja novozaraženih, uslijed pojave novog i zaraznijeg soja virusa. U nedjelju je zabilježeno gotovo 55 tisuća novih slučajeva, a ukupno je u zemlji od posljedica covida-19 do sada umrlo više od 75 tisuća ljudi, na drugom mjestu po broju umrlih u Europi.

Britanska je vlada svoj program procjepljivanja proglasila najnaprednijim u svijetu, no optimizam te poruke mora pažljivo balansirati s imperativom nastavljenog pridržavanja epidemioloških uputa kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Premijer Boris Johnson u nedjelju je izjavio da je moguće pooštravanje već ionako vrlo strogih mjera u toj zemlji. Pojava i širenje novog soja virusa također je pridonijelo pristupu britanske vlade prema cijepljenju: sada je najveći prioritet da prvu dozu cjepiva dobije što veći broj ljudi, dok je primanje druge doze manje bitno.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!