Velika Britanija uvela sankcije šefovima zatvora u kojem je umro Navaljni

Svijet 21. feb 202415:13 0 komentara
Reuters

Velika Britanija je u srijedu uvela sankcije za šest osoba zaduženih za zatvor zvani "Polar wolf" u kojem je prošle sedmice umro ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, javlja Reuters.

Sankcionisanima, uključujući načelnika i pet zamjenika načelnika kaznene kolonije, bit će zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, a njihova imovina će biti zamrznuta, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

Jasno je da su ruske vlasti Navaljnog kao prijetnju i više puta su pokušavale da ga ušutkaju“, izjavio je Cameron u saopštenju.

Oni koji su odgovorni za brutalni tretman Navaljnog ne bi trebali živjeti u iluziji – mi ćemo ih smatrati odgovornim”, dodao je.

Prva zemlja koja je uvela mjere

Velika Britanija je prva zemlja koja uvodi mjere kao odgovor na smrt političara, a za koju zapadne zemlje uveliko okrivljuju Kremlj, saopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Press Association (PA).

U saopštenju se navodi da je među kažnjenima Vadim Konstantinovič Kalinjin, koji je navodno nadgledao brutalni zarobljenički zatvor u kojem je Navaljni držan oko dvije sedmice u samici.

Britanska vlada je iznijela imena još pet osoba koje su na meti zbog, kako se navodi, “aktivnosti koja krši pravo da se ne podvrgava okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju kao i pravo na život”.

Guardian je objavio njihova imena, a oni su: potpukovnik Sergej Nikolajevič Koržov, potpukovnik Vasilij Aleksandrovič Vydrin, potpukovnik Vladimir Ivanovič Pilipčik, potpukovnik Aleksandr Vladimirovič Goljakov, pukovnik Aleksandar Valerijevič Obrazcov

Niko ne treba da sumnja u opresivnu prirodu ruskog sistema“, rekao je Cameron.

Zato danas sankcionišemo najviše zatvorske službenike odgovorne za njegov pritvor u kaznenoj koloniji u kojoj je proveo posljednje mjesece“, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!