Veliki neredi u Rotterdamu zbog novih mjera, policija pucala na demonstrante

Svijet 20. nov 202107:50 0 komentara
Twitter

Najmanje dvije osobe su ranjene kada je policija ispalila metke upozorenja tokom sinoćnjih nereda u lučkom gradu Rotterdamu, izjavio je glasnogovornik nizozemske policije.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se da bi izrazili protivljenje vladinom planu da ograniči pristup u zatvorene prostore na osobe koje imaju covid propusnicu, čime pokazuju da su vakcinisane ili da su se oporavile od infekcije.

Demonstranti su tokom sukoba zapalili i policijska vozila, a policiju gađali kamenjem, pirotehničkim i drugim sredstvima, piše BBC.

Posljednji podaci govore da je povrijeđeno ukupno sedam osoba, a najmanje 20 uhapšeno u noći koju je gradonačelnik Rotterdama nazvao “orgijom nasilja”.

Policija je ispalila metke upozorenja u zrak, ali i direktno prema demonstrantima, jer je situacija bila “opasna po život”.

Shodno tome, na ulicama Rotterdama su izbili veliki neredi, zapaljene su i vatre ma nekoliko mjesta s obzirom na to da je ispaljen i vatromet, a u gradu je uvedeno i vanredno stanje.

Na videosnimcima objavljenim na društvenim mrežama vidljiva su izgorjela policijska vozila, ali i pobunjeni demonstranti koji se sukobljavaju s policijom.

Propusnice su trenutno dostupne i za nevakcinisane osobe koje imaju negativan test na koronavirus.

Nizozemska je ponovo uvela pojedine restrikcije prošlog vikenda, inicijalno na tri sedmice, u pokušaju da uspori ponovno širenje koronavirusa.

Te mjere podrazumijevaju da se restorani i trgovine moraju ranije zatvarati, a sportski događaji odvijati iza “zatvorenih vrata”.

Ranije u petak, vlada je drugu godinu zaredom zabranila vatromet 31. decembra na dočeku Nove godine što je također bio jedan od povoda za sukobe.

“Zabrana bi spriječila dodatni pritisak na zdravstvenu zaštitu”, poručili su iz vlade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!