VIDEO, FOTO Snimke gradova u Siriji i Turskoj iz zraka: “Nije ostalo ništa”

Svijet 07. feb 202308:28
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Broj poginulih u dva razorna potresa koji su jučer pogodili južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju porastao je na više od 4.800. Potresi su za sobom ostavili na tisuće ozlijeđenih ljudi, kao i onih koji su ostali bez krova nad glavom jer su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.

I dalje traje ogromna akcija spašavanja. Hladno vrijeme ometa spasitelje u potrazi za preživjelima.

Prvi potres magnitude 7.8 dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice. Uslijedili su desetci slabijih potresa, a prijepodne, također na jugoistoku Turske dogodio se još jedan magnitude 7.5, prenosi Index.

Gradovi u Turskoj i Siriji su sravnjeni sa zemljom. Pokrajina Hatay, koja se nalazi na granici sa Sirijom, jedna je od teško stradalih u potresu. Turski mediji navode da dijelovi pokrajine izgledaju kao ratna zona.

Teško su pogođeni i Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye i Kilis.

Strašna situacija u Siriji

Gradovi u Siriji također su potpuno sravnjeni sa zemljom. Na području pogođenom potresom, a prethodno teško razorenom i ratom, živi više od 4.5 milijuna ljudi. Najteže je pogođena provincija Idlib.

“Prvo sam pomislio da helikopteri bacaju bombe. Probudio sam se i otišao po svog sina”, rekao je Ismail Alabdullah, 36, volonter spasilaca Bijelih kaciga iz sela Sarmada. “Navikli smo vaditi ljude iz ruševina, ali ovo je drugačije. Toliko je ljudi još uvijek zaglavljeno i umrijet će jer nemamo dovoljno opreme da dođemo do svih njih. Ništa nije ostalo, baš ništa”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar