(VIDEO) Nakon strašne oluje luksuzna vila vrijedne milione završila na rubu litice, radiolog: Ne idem van!

Svijet 26. feb 202419:49 0 komentara
Patrick T. Fallon/Afp

Tri kuće čija se vrijednost procjenjuje na više miliona eura, a smještene su uz rub litice u južnoj Kaliforniji, smatraju se sigurnima za život. Unatoč činjenici da je veliki dio grebena završio u oceanu nakon nedavnog odrona.

Nezapamćene oluje i obilne padaline pogodile su početkom februara dio Kalifornije, a vile u Dana Pointu našle su se u opasnosti. Najskuplja kuća na tom dijelu obale vrijedi 15,9 miliona dolara i u vlasništvu je lokalnog radiologa, 82-godišnjeg Lewisa Bruggemana.

“Kuća je stabilna, nije ugrožena i neće biti označena crvenom naljepnicom. Grad se slaže da kuća nema većih strukturalnih oštećenja”, rekao je Bruggeman.

Načelnik Dana Pointa Mike Killebrew rekao je za CBS News da su geotehnički inženjer i građevinski inspektor iz grada posjetili jednu od tri vile – kuću u obliku slova A, najudaljeniju na rubu – i zaključili da ne postoji neposredna opasnost za kuću.

Otišli su na lice mjesta kako bi procijenili situaciju, ali i razgovarali s vlasnikom vile. Urušavanje dijela litice Dana Pointa uslijedilo je nakon rekordnih padalina u južnoj Kaliforniji, koje su uzrokovale klizišta i poplave diljem regije.

Videosnimak iz helikoptera prikazuje jednu od kuća kako visi s litice i djelomice u zraku, dok se čini da su druge dvije opasno blizu ruba. Iako stručnjaci tvrde da su tri spomenute vile sigurne za život, morat će se napraviti dodatni radovi kako bi izdržale sljedeće oluje.

“Moramo poduzeti opsežne radove kako bi stabilizirali kuću, rekao je za Washington Post Kyle Tourjé, izvršni potpredsjednik Alpha Structural”, inženjerske kompanije iz Los Angelesa, prenosi Jutarnji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!