Više djece ranjeno u napadu u Ukrajini, još ima zarobljenih u ruševinama

Svijet 04. jun 202308:40 0 komentara
ress service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Preko dvadeset ljudi ozlijeđeno je u zračnom napadu u Dnjipru u središnjoj Ukrajini u subotu navečer, uključujući troje djece s vrlo teškim ozljedama, objavile su u nedjelju rano ujutro ukrajinske vlasti.

Spasioci u gradu Dnjepru na jugoistoku Ukrajine izvukli su brojne ozlijeđene osobe iz ruševina stambene zgrade nakon ruskog napada, objavile su ukrajinske vlasti, a prenosi agencija Dpa. Spasioci i dalje tragaju za preživjelima.

“Rusija je ponovno pokazala da je teroristička država. Nažalost, ispod ruševina ima ljudi”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu u subotu navečer.

Šef države objavio je video na kojem se vidi kako je dvokatnica potpuno uništena. Zelenski je izjavio kako je projektil pogodio područje između dvije dvokatnice. Nedugo prije toga u regiji je bila oglašena zračna uzbuna. “Rusi će snositi odgovornost za sve što su učinili našoj državi i narodu”, dodao je Zelenski.

Ranije u subotu Zelenski je izjavio kako vjeruje da je zemlja spremna za dugo očekivanu protuofenzivu za oslobađanje teritorija od ruske okupacije. “Po mom mišljenju, od danas smo spremni za taj korak”, rekao je u intervjuu za Wall Street Journal, koji je američki list objavio i kao video na svojoj web stranici.

Zelenski je također rekao da bi bilo dobro da Ukrajina ima još dodatnog oružja za ofenzivu protiv ruske invazije, ali da ne može čekati još mjesecima na njegovu isporuku. “Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti”, rekao je dodavši “ne znam koliko će trajati” i dodao je da će cijena uspjeha biti visoka.

Moskva opovrgava da njezine vojne snage gađaju civile.