Vojni analitičar iznio teoriju o uzroku pada helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik: Nedostatak rezervnih dijelova…

Svijet 20. maj 202407:39 0 komentara
Ali Hamed Haghdoust/Afp

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi letio helikotperom Bell 212 američke proizvodnje.

Vojni analitičar CNN-a Cedric Leighton kazao je kako bi vrijeme moglo biti ključan faktor u padu helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik

“Imate maglu, imate kišu, imate niske temperature”, rekao je Leighton Pauli Newton iz CNN-a. “S temperaturama ispod 10 stupnjeva i na većim visinama postoji mogućnost zaleđivanja lopatica rotora”, rekao je i dodao da postoji mogućnost i potencijalnog kvara motora.

Leighton je dodao da bi poteškoće u nabavi rezervnih dijelova i održavanje helikoptera, koji je u prometu od 1960-ih, također mogli imati ulogu u nesreći, ukazujući na to kako Iran živi pod sankcijama i koristi staru opremu za prijevoz svojih visokih čelnika.

“Drugi čimbenik u ovome bilo bi održavanje – je li helikopter ispravno održavan ili ne.”

Helikopter je prvo proizveden u Sjedinjenim Državama, a zatim u Kanadi, rekao je Leighton, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva.

“U ovom konkretnom slučaju, mislim da je riječ o nedostatku rezervnih dijelova, zbog sankcija, plus vrijeme koje je bilo jako loše u posljednjih nekoliko dana u ovom dijelu sjeverozapadnog Irana. Sve je to, mislim, pridonijelo nizu incidenata i nizu odluka koje je pilot, a možda čak i sam predsjednik, donio kada je trebalo upravljati ovom letjelicom… I nažalost po njih, rezultat je ova nesreća”, zaključio je.

Iranski model koji se srušio u nedjelju bio je namijenjen za prijevoz državnih putnika, prenosi Jutarnji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!