Zakon u Francuskoj: Pijetao ima pravo da kukuriče

Svijet 05. dec 202317:37 0 komentara
AFP/ FRED TANNEAU

Francuski parlament usvojio je zakon o zaštiti poljoprivrednika od pritužbi komšija na buku ili smrad od poljoprivrednih aktivnosti, kako bi se zaustavile "uvredljive" tužbe nekadašnjih stanovnika grada koji su kupili kuće u selu.

Nacrt zakona, koji je predložila poslanica vladajuće većine Nikol le Pej i koju je podržala centristička vlada predsjednika Emanuela Makrona, odobren je sa 78 glasova „za“ i 12 „protiv“ i sada će biti proslijeđen Senatu.

„Ovaj zakon će staviti tačku na tužbe protiv farmera koji ne rade ništa osim svog posla – hrane nas. To je prijedlog zdravog razuma, zdrav razum na selu“, naveo je ministar pravde Erik Dupon-Moreti na platformi X.

Francuske vlasti se dugo „udvaraju“ poljoprivrednicima, uticajnom sektoru koji Pariz ignoriše na svoju štetu.

Francuska ima historiju sukoba bivših stanovnika gradova koji kupuju seoske kuće, a zatim se žale na pijetlove, lajanje pasa, buku poljoprivrednih mašina ili miris stajnjaka.

Televizija BFM TV izvijestila je da se skoro 500 farmera trenutno suočava sa tužbama susjeda zbog buke ili mirisa koji se šire sa njihovih farmi.

U slučaju koji je privukao pažnju međunarodnih medija 2019. godine, sud je odlučio da pijetao po imenu Moris može da nastavi da kukuriče uprkos žalbama komšija u selu na malom ostrvu na francuskoj obali Atlantika.

Francuska već ima zakone za zaštitu „čulnog naslijeđa francuskog sela“, uvedene 2021. godine, ali novi zakon ima za cilj da pruži veću zaštitu postojećim farmama od novopridošlih stanovnika u toj oblasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!