Zašto je Bijela kuća intervenisala nakon Bidenovog govora o Putinu?

Svijet 27. mar 202208:28 0 komentara
Joe Biden (Slawomir Kaminski /Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)

"Za ime Božije, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti", rekao je jučer američki predsjednik Joe Biden o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u završnim trenucima govora u Varšavi.

Odmah nakon Bidenova govora stiglo je “pojašnjenje” iz Bijele kuće, u kojem se navodi da američki lider nije pozivao na promjenu režima u Moskvi. “Predsjednikova poenta bila je da Putinu ne treba dozvoliti da ima moć nad susjednim državama”, poručili su iz Bijele kuće.

BBC u analizi navodi da se radi o jasnom pokušaju da se Bidenove riječi povuku. Naime, Washington je zabrinut da bi Bidenova izjava mogla staviti dodatan pritisak na Putina te ga učiniti još nestabilnijim.

S obzirom na to da je Putin šef države koja ima ogromnih problema s invazijom na Ukrajinu, a ujedno kontroliše i nuklearni arsenal, Amerikanci su zabrinuti jer ne žele stjerati Putina u ugao, prenosi Index.

Direktno pozivanje na promjenu režima u Moskvi moglo bi, smatraju u Washingtonu, izazvati nestabilnost i povećati nepredvidivost. A posljednja stvar koju želite u ovakvoj situaciji je nepredvidivost, navodi BBC.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!