Zdravlje ukrajinskih izbjeglica: Pothlađeni, dehidrirani, o koroni se ne govori

Svijet 15. mar 202208:00 1 komentar
Sergei SUPINSKY / AFP

Izbjeglice iz Ukrajine na poljsku granicu stižu pothlađene, gladne i žedne, a o koronavirusu ne govori niko iako ga ima, rekao je Hini ljekar koji volontira na graničnom prijelazu Medyka.

“Ugrijati ih, to je glavni način liječenja”, rekao je doktor Wjahat Waraich, ginekolog i opstetričar iz Hannovera. Waraich je rekao da mu se čini da je ovih dana on jedini ljekar u Medyki, gdje granicu svakodnevno prelaze hiljade Ukrajinaca.

Izbjeglice stižu nakon nekoliko dana puta u teškim i hladnim uslovima, pa im najviše pomažu “topla supa i topli napici”, rekao je Nijemac, naglasivši da situaciju olakšava dolazak toplijeg vremena.

Ukrajinci često stižu dehidrirani i nedovoljno siti, a dijelu njih zdravlje se pogorša u trenutku kad prijeđu na poljski teritorij poput žene koja je kolabirala čim je prešla granicu.

“Dođu na sigurno pa im padne nivo adrenalina”, objasnio je Waraich.

Istakao je da je zbog ratne situacije izmijenio odnos ljekara i pacijenta.

“Inače pacijenti dolaze doktoru, no ovdje su ljudi traumatizirani, samo žele ući u autobus i otići, zaborave na svoje bolesti, povrede i infekcije. Zato ja prilazim njima i pitam je li sve u redu”, pojasnio je Waraich .

Waraich naglašava da je medicinskih potrepština na prijelazu dovoljno jer ih ondje dostavlja veliki broj nevladinih organizacija, ali nedostaje ljekara.

“Uskoro stižu dva doktora iz Njemačke”, rekao je.

Ukrajina je prije početka invazije imala veliki postotak pozitivnih testova na koronavirus, no rat je bolest stavio u drugi plan.

“Koronavirus i dalje izaziva zabrinutost i vidim pacijente sa simptomima. Naravno da je koronavirus tema meni kao profesionalcu, ali ne i izbjeglicama, imaju oni drugih briga”, rekao je Waraich, no dodao da je zasad tehnički nemoguće pratiti koliko je virus raširen.

Situaciju u Ukrajini pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad