Žestok odgovor Moskve, uvedene sankcije stotinama zvaničnika

Svijet 07. apr 202221:193 komentara
Alexander NEMENOV / AFP

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da je donesena odluka o sankcijama za više od 350 državljana Australije i Novog Zelanda, među kojima su i članovi vlada i parlamenata.

U saopćenju Ministarstva navedeno je da je Australija “poslušno slijedila odluke Zapada” i odlučila da uvede sankcije najvišim zvaničnicima Rusije i gotovo svim parlamentarcima.

Istaknuto je kako je, u znaku reciprociteta, od danas uvedena zabrana ulaska u Rusiju za 228 državljana Australije, među kojima su premijer Scott Morrison, članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost Australije, te zastupnici u Predstavničkom domu, senatu i regionalnoj zakonodavnoj skupštini.

”U skorijoj budućnosti će biti objavljena crna lista na koju će biti uvršteni predstavnici vojske Australije, poduzetnici, stručnjaci i predstavnici medija koji su doprinijeli formiranju negativnog stava prema Rusiji”.

U saopćenju je navedeno kako je u skladu s principom reciprociteta, jer je Novi Zeland uveo sankcije Rusiji, Rusija uvela zabranu ulaska u zemlju za 130 građana Novog Zelanda među kojima je premijerka Jacinda Ardern, generalna guvernerka Novog Zelanda Cynthia Kiro te članovi vlade i parlamenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar