110 godina od sarajevskog atentata

Vijesti 28. jun 202419:06 0 komentara

Nakon 110 godina od atentata u Sarajevu sporenja i različiti pogledi na ovaj događaj koji je značio početak svjetskog rata ne prestaju. U gradu gdje se čuo pucanj te 1914. godine održan je performans - ulicama grada prošetali su Gavrilo Princip, Franz Ferdinand i Sofija.

Za turiste nezaobilazno mjesto posjete pri dolasku u Sarajevo. Dolaze ljudi sa svih strana svijeta. Slikanje, znatiželjni pogledi i priča o momentu kada je ispisana svjetska historija. Obzirom da je 110 godišnjica od atentata brojni su turisti iz Austrije, koji mnogo toga znaju o zajedničkoj prošlosti.

Mi smo zbog ovog događaja došli ovdje da vidimo kako to sve izgleda u Sarajevu. Fascinantno. Mi na predmetu historije mnogo pričamo i tretiramo ovaj period historije, period monarhije u Bosni i Hercegovini’‘, poručuje Mario Clemenc, profesor iz Austrije.

Nevjerovatna je činjenica da su Franz i Sofija preživjeli pokušaj atentat par sati prije Principovog pucnja. Naime, bomba je bačena na njihovo vozilo. Vozač nije trebao ići starom rutom, ali nehotično jeste. Tako su jedno pogrešno skretanje i jedan pucanj označili početak svjetskog rata. Sa svim tim činjenicama upoznati su posjetitelji, a ulicama Sarajeva u replici automobila danas su se vozili Gavrilo Princip, Franz Ferdinand i Sofija.

Moramo napomenuti da ne zauzimao strane niti veličamo bilo koga, želimo da pokažemo kako naš grad i naša država ima bogatu historiju, jer je ovaj događaj napravio preokret i počeo je svjetski rat’‘, pojašnjava glumac Enes Kozličić, koji ovih dana utjelovljuje lik austrougarskog prijestolonasljednika.

Elma Juković, glumica koja predstavlja lik Sofije, smatra kako su ovakve turističke atrakcije dobrodošle.

Kemal Čebo, koordinator performansa, ističe kako je cilj obogatiti iskustva turista u Sarajevu.

Turisti su tu, žele da popričaju sa glumcima o tom historijskom trenutku koji je zapisan i to se desilo u našem gradu i zašto ne prikazati i omogućiti ljudima da dožive potpuno turističko iskustvo”, naglašava.

To iskustvo upotpunio je Edo Kapetanović, kreator replike automobila u kojem su ubijeni Franz i Sofija.

Ovo je auto mojih ruku djelo, moja inicijativa, moj trud i moj rad. Privlačenje turista je nadmašilo sva moja očekivanja, u broju turista koji dolaze i slikaju se ovdje i voze se. Očekivanje s druge strane koje sam imao od gradskih vlasti su iznevjerila sve moguće prognoze“, ističe Kapetanović.

Tako izostanak osjećaja vlasti otkriva i različite poglede na priču o atentatu. Historičari kažu da su ”struje” mišljenja slične kao i poslije atentata.

Očito je to pokušaj da ono što se u današnjem političkom kontekstu političkih odnosa i ovaj čin iskoristi. Ono što je krivo u svemu tome je posmatrati atentat iz perspektive današnjih političkih odnosa. To nas nigdje neće odvesti osim što ćemo postati mitomani ili podržavatelji savremenih političkih ideja. Dakle, treba na atentat gledati doista u kontekstu 1914. godine“, pojašnjava Husnija Kamberović, historičar.

A ne 2024. godine. No, politizacija historije očito je trajna odrednica Balkana.

Događaj od prije 110 koji je odredio tok 20. stoljeća i dalje izaziva različita tumačenja. No, ono što je sigurno je da privlači brojne turiste da dođu u Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!