Szijjarto sa Dodikom u Banjaluci: Poruka Briseli da prestane sa foliranjem

Vijesti 04. okt 202417:20 0 komentara
Szijjarto i Dodik (N1)

Mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto stigao je u Banjaluku. Učestvovaće na završnom mitingu SNSD-a posljednjeg dana izborne kampanje. Prije mitinga sastao se sa domaćinom Miloradom Dodikom u Palati Republike Srpske.

Domaćin zahvalan na kooperativnosti Budimpešte kaže, sa gostom je pričao o načinima produbljivanja saradnje.

“Pričali da želimo u Republici Srpskoj da mađarski program podrške poljoprivredi koji sprovodimo u opštinama u RS proširimo na opštine u Federaciji Bosne i Hercegovine sa srpskom većinom”, rekao je Dodik, a gost je taj projekat nazvao “tipičnom win-win situacijom”.

Naveo je i da se pažljivo izučava mogućnost proširenja saradnje na oblast energetike, a otkriva i da su Mađari zainteresovani da preuzmu tri projekta – grsdnja vjetroparka i solarne elektrane uz fabriku za prečišćavanje voda, od kojih je odustala Njemačka koja je time željela sankcionisati političko rukovodstvo.

Dodik je istakao kako saradnja sa Mađarskom nije usmjerena protiv bilo koga i da se jednaki uslovi saradnje nude i drugom entitetu.

“U ovom trenutku mi iz RS ulazemo više energije u ostvarenje saradnje i realizaciju projekata”, dodao je.

Brisel da prestane sa foliranjem

Važna tema sastanka bile su i evropske integracije. Dodik je, kaže, stava da uslovi na EU putu moraju uvažiti ustavnu strukturu zemlje.

“Projekti koji su mimo Ustava ne mogu omati pokriće i to neće proći”, dodao je.

Gost, mađarski šef diplomatije, na početku svog obraćanja prvo se domaćinu zahvalio na mogućnosti da govori na večerašnjem mitingu vladajuće partije.

“Naš nacionalni interes je da na Zapadnom Balkanu bude mir, stabilnost. Imamo dosta problema na istočnim granicama vezanim za konflikt koji se odvija tamo. Nije nam potrebno da i sa ove strane imamo slične izazove”, rekao je.

U fokusu mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom je pitanje proširenja na Zapadni Balkan. Zbog toga partnere u uniji poziva da prestanu sa foliranjem.

“Nepovoljno je što kandidati za članstvo sa prostora Zapadnog Blaknana u prosjeku čekaju 14 godina na članstvo. Mi to smatramo nepravednim od strane Brisela i pozivamo EU partnere da prestanu sa foliranjem i da kažu ono što nama govore iza zatvorenih vrata i da završe sa politikom koja je dovela do kraha proširenja Evropske unije”, poručio je ističući da svaka nacija ima pravo da odluči o sopstvenoj budućnosti i sama izabere svoje rukovodstvo.

Stavljanje demokratske volje pod znak pitanje je opasna stvar

Ponovo je podvukao da Budimpešta ne planira podržati eventualno stavljanje zvaničnika Republike Srpske na crnu listu Evropske unije.

“Nikada nećemo pristati na to da bilo koji funkcioner RS bude stavljen na listu za sankcije EU to bi bilo nepoštovanje prema vašim glasačima i državljanima, jer ste vi izabrali rukovodioce RS i sankcionisanje praktično stavlja pod znak pitanja da li državljani RS umiju da odluče kakvu budućnost žele sebi, a stavljanje pod znak pitanja demokratke volje naroda je uvijek opasna stvar”, zaključio je Szijjart.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!