BiH dio globalne mreže razmjene učenika

Vijesti 13. jun 201615:24 > 15:29
N1

AFS u Bosni i Hercegovini djeluje u saradnji sa Udruženjem građana „Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini“.

Ovo udruženje je zasnovano na volonterizmu koje u saradnji sa AFS-om organizuje međunarodne programe razmjene učenika i volontera u cilju unaprjeđenja interkulturalnog učenja i tolerancije među ljudima.

U Novom danu gostovala je nacionalna koordinatorica za BiH Lamija Jamak, koja je istakla da je cilj ove volonterske organizacije da promoviše programe razmjene učenika srednjih škola. Djeca iz BiH preko AFS-a imaju priliku putovati i stjecati iskustva u zemljama širom svijeta.

Pored toga što učenici iz naše zemlje odlaze u druge, aktuelan je i program kroz koji učenici iz cijelog svijeta dolaze u BiH. U septembru dolaze nove generacije za koje se trenutno traže porodice zainteresovane u BiH da budu njihovi domaćini.

Najzanimljivije je da oni borave u domaćin-porodici. Domaćin-porodica otvara svoje srce, vrata svog doma za njih, podučava ih, oni se trude da uče bosanski jezik dok su na razmjeni. Zaista to je jedno izvanredno iskustvo, ne samo za učenike koji dođu ovdje već naravno i za porodice i za ljude koji ih upoznaju. I oni će jednog dana biti divni ambasadori naše države u svojim državama“, istakla je Lamija Jamak.

Porodice koje žele biti dio ovog programa i u svoj dom primiti nekoga od učenika na razmjeni mogu se prijaviti na [email protected], a sve dodatne informacije potražiti na internet stranici programa www.afs.ba.

Inače, od 2002. godine, Udruženje Interkulturalni susreti u BIH je organizovalo učešće u AFS jednogodišnjim i tromjesečnim programima razmjene u inostranstvu za 182 učenika iz BiH, a od 2009. godine počinje realizirati i AFS program ugošćavanja učenika iz inostranstva u BiH Do danas ugostilo 47 učenika iz 13 zemalja Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.

AFS globalnu mrežu čini 59 AFS organizacija članica i saradnica, a AFS programi su prisutni u 103 zemlje svijeta. AFS partneri dijele istu misiju, principe, procedure, edukativne ciljeve i programske standarde.

U AFS programima razmjene godišnje učestvuje više od 12.000 srednjoškolaca, volontera i nastavnika, a mrežu AFS alumnija čini njih čak 437.500. AFS programe podržava oko 42.000 aktivnih volontera širom svijeta, čineći tako AFS jednom od najvećih svjetskih organizacija zasnovanih na volonterizmu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.