U BiH otvorena prva Zdravstvena gimnazija

Vijesti 13. jun 201617:16 > 17:18
N1

U Tuzli je otvorena prva Zdravstvena gimnazija u BiH. Cilj je pripremiti učenike za studije medicine i animirati ih da ostanu u ovoj državi.

Novi smjer djelovat će u sklopu gimnazije “Ismet Mujezinović” koja ima prostorne kapacitete, laboratorije i potreban kadar. Izučavanje određenih predmeta će biti pojačano, a učenici neće imati vježbe.

“To nije medicinska škola. Završetkom ovog tipa gimnazije, kao i svakog tipa gimnazije, učenik ide dalje da se educira. Znači, na fakultet”, kazala je Alma Mujkanović, direktorica Gimnazije “Ismet Mujezinović”.

Profesori koji su radili elaborat za zdravstvenu gimnaziju kažu da su htjeli osvježiti tržište rada po uzoru na zemlje regije i Evrope gdje postoji ovaj vid obrazovne ustanove. Suština je da učenici pojačaju strukovne predmete i dobiju dobre temelje za studiranje medicinskih nauka.

“Strukovni predmeti su osnovi zdravstvene struke, etika zdravstvenog radnika, anatomija i fiziologija, medicinska psihologija i pedagogija. Ostali predmeti su općeobrazovni. To je razlika između opšteg i zdravstvenog smjera”, objašnjava profesorica Mirsada Begović.

Zanimanje za ovaj smjer koji je otvoren prije nekoliko dana nije veliko, jer je tek šest od 60 učenika pokazalo interes. Podržavaju novi smjer, ali, ipak, upisuju opšti.

“Dosta njih upisuje medicinsku školu. Ali nisam zainterisana za taj smjer. Ne sviđa mi se medicina. Više mi se sviđa opšti smjer”, kazala je učenica Asja Alispahić, a njena kolegica Nida Nurkić dodala je: “Čula sam za taj smjer i sviđa mi se zato što bi se rasteretila medicinska i bolje bi radili. Ali ja nisam razmišljala. Nisam ja za medicinu”.

Profesori i direktorica optimistično očekuju drugi upisni rok.

“Osnovni cilj ove gimnazije je zadržati mladost u našoj lijepoj BiH. Cilj je da učenici završe fakultet. Pa, valjda će nas neko i liječiti ovdje”, ističe direktorica Gimnazije “Ismet Mujezinović”.

Uprava i profesori škole se nadaju da će uspjeti bar jedno odjeljenje oformiti ove godine kako bi animirali mlade da predznanja iz oblasti medicinskih i zdravstvenih nauka stiču baš ovdje, a ne u prepunoj medicinskoj školi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.