Fondacija "Mahir i Aleksa" u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Vijesti 15. jun 201618:50 > 18:50
Anadolija

U Sarajevu je 11. juna osnovana Fondacija za prevenciju vršnjačkog nasilja "Mahir i Aleksa". Osnivači su Alisa Mahmutović i Dragana Janković iz Niša, majke dječaka koji su izvršili samoubistvo. Cilj osnivanja je spriječiti međuvršnjačko nasilje kroz kratkoročne i dugoročne programe.

Aleksa Jaković, dječak iz Niša, se prije nekoliko godina ubio zbog vršnjačkog nasilja. U decembru prošle godine sa 8. sprata zgrade u smrt skočio čertnaestogodišnji Mahir Rakovac.

Dva dječaka, dva grada, različito vrijeme, ali ista priča. Zbog sudbine dva dječaka, njihove majke u Sarajevu osnivaju Fondaciju “Mahir i Aleksa” – kako njihovu sudbinu ne bi dijelio još neko.

“Naš prvi kratkoročni, a i dugoročni cilj je podizanje svijesti o pogubnosti vršnjačkog nasilja. Dugoročni cilj je borba protiv bullyinga. Naročito ističem ta dva termina, jer je naša razina poznavanja tog problema vrlo skromna…”, kaže Dubravko Lovrenović, očuh Mahira Rakovca i izvršni direktor fondacije.

Nakon Sarajava, podružnice će se otvoriti u Nišu i Beogradu, tvrdi očuh Mahira Rakovca. Porodica Jankovića prihvatila je inicijativu iz Sarajeva.

“Bez obzira na to što se fondacija osnovala u Sarajevu, gdje je supruga popisnik te fondacije, očekujemo da ona već sada, mimo tih formalnih situcija kada dođe do potpisivanja u Srbiji, ona već zaživi. I ona već, kao što sam rekao, već živi kroz neko naše djelovanje…”, kaže Bojan Janković, otac Alekse Jankovića. 

Od kako broj 080 05 03 05 postoji, biralo ga je 104 dijete na području Bosne i Hercegovine samo kako bi prijavilo vršnjačko nasilje. Od toga 47 puta samo ove godine. Plavi telefon. To je naziv ove savjetodavne linije za djecu. 

“Prije se dešavalo a sada ne, da nemamo poziva. Sada je minimalno 3 poziva, do 15, 20…. sve zavisi od toga da li imamo kampanju ili ne, da li su djeca saznala za “plavi telefon” u tom trenutku…”, kaže Maša Mirković iz Udruženja “Nova generacija”.

U slučaju Mahira Rakovca nije bilo dovoljno dokaza da se radilo o vršnjačkom nasilju izjasnilo se Kantonalno tužilaštvo. Ali Mahir, a ni Aleksa ipak su otišli prije nego što se usudili obratitti za pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.