Da li je ubistvo Arnele Đogić moglo biti spriječeno

Vijesti 15. jun 201619:08 > 19:14
N1

Sudija Kantonalnog suda u Zenici Enes Malićbegović jučer je osudio Muriza Brkića i Avdiju Selimovića na po 40 godina zatvora zbog okrutnog ubistva 24-godišnje Arnele Đogić iz Olova. Nakon presude ponovno je pokrenuto pitanje zašto je do najgoreg scenarija moralo uopšte doći.

Slučaj kakav ne pamte ni sudija, ni odbrana, ni tužilaštvo. Kazna zatvora od po 40 godina ubicama, za porodicu Đogić ništa ne znači. Kažu, to neće vratiti njihovu Arnelu. Za ovakav razvoj situacije okrivila kantonalnog tužioca, koji nije reagovao na prijetnje upućivane Arneli i porodici prije ubistva.

“Tražio je izjavu, ona izjavljuje: Osjećam se životno i materijalno ugroženo. On keže – nema dokaza. Rok žalbe osam dana. Je li ima išta da se kaže na to”, kaže Edina Đogić, sestra ubijene Arnele.

“Naša sestra, naša kćerka nije više živa zahvaljujući ovom gospodinu”, dodaje Edin Đogić, brat ubijene Arnele.

U priču se uključilo i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH. Potvrdili su nam da su 27. maja zaprimili pritužbu Edine Đogić.

Od najviše pravosudne instance traži se preispitivanje eventualne odgovornosti kod donošenja odluke postupajućeg tužioca.

“Ured disciplinskog tužioca će svakako, u skladu sa članom 66 Zakona u VSTV-u poduzeti sve potrebne mjere, odnosno sprovesti istragu o pritužbi u što kraćem vremenskom periodu, s tim da nam je obzirom na navode pritužbe potrebna i saradnja drugih pravosudnih institucija”, kaže Alena Kurspahić, v. d. glavnog disciplinskog tužioca VSTS.

Na iznesene optužbe oglasili su se iz Kantonalnog tužilaštva, kazavši da su od Arnele i Aldine Đogić zaprimili samo jednu prijavu povodom navodnih prijetnji.

“Na osnovu navedenog izvještaja postupajući tužitelj je proveo istragu, te u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem donio naredbu o obustavi istrage. U skladu sa Zakonom tužitelj je oštećene obavijestio o svojoj odluci te ih poučio o njihovom pravu da, ukoliko se ne slažu sa odlukom postupajućeg tužitelja, mogu uložiti prigovor Uredu glavnog tužitelja što oštećene nisu uradile”, stoji u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Zenica.

Stručnjaci upozoravaju da je u našoj zemlji visoka tolerancija, te da i društvo i institucije moraju prepoznati početne faze nasilja na vrijeme.

“Bilo koji oblik nasilja je kod nas tabu tema – nismo dovoljno osviješteni da prihvatimo početne faze koje nas upozoravaju da će se počiniti teže krivično djelo ili neka druga nedozvoljena pravna radnja”, kaže Mićo Letić, inspektor za maloljetničku delikvenciju MUP-a KS.

Svjedoci smo, ističe Letić, presude za svirepo ubistvo koje prevazilazi norme ljudskog uma, ali da se nemili događaji kontinuirano dešavaju jer je tolerancija društva na nasilje dostigla visok stepen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.