Deložirana Mostarka: Živjet ću pod vedrim nebom pa šta bude

Vijesti 15. jun 201619:21 > 19:22
N1

Kata Šarić i njena djeca deložirana su po nalogu Općinskog suda Mostar iz svog stana u Vukovarskoj ulici koji im je zaplijenjen zbog sudskih troškova od 8 hiljada KM iz zemljišne parnice koju je ranije vodio njen pokojni suprug. Građani Mostara su krajem januara spriječili prvu deložaciju, no ovaj put to nisu uspjeli.

Zbog izgubljenog sudskog procesa, a da bi naplatio troškove, sud je mostarskoj porodici oduzeo jedino što ima – krov nad glavom. Sa dvoje nezaposlene djece Kata Šarić, u suzama je napustila stan.

“Samo izađi, napusti i gotovo to su mi rekli a gledat ćemo gdje ćemo se sad smjestiti, ne možemo na drugu stranu nego ovako i gotovo”, kaže Kata Šarić.

Nova vlasnica stana, radnica mostarskog suda Vesna Milas, koja je stan kupila po nevjerovatnoj cijeni od 24.000 KM i koja je u isto vrijeme najavila tužbu protiv novinara koji su pokreuli cijelu priču, u stan je ušla sa sudskim izvršiocem, nakon čega je promijenila bravu. Za porodicu Šarić imala je riječi utjehe.

“Kaže bit će dobro, a šta će biti dobro ne znam bit će dobro njoj, a kako će nama ne znam”, kaže Šarić.

Stan joj je oduzeo sud i prodao za naplatu 4000 KM sudskih troškova zaostalih iz parnice koju je vodio njen pokojni muž. Prije 15 godina sporio se zbog ceste koju je kroz njihovu parcelu gradio susjed. Slučaj je prvo dobio , pa na višim sudovima izgubio.

U međuvremenu je umro, a Kata s penzijom od 300 KM nije bila u mogućnosti podmiriti troškove spora. Ukupno 4.000 KM s kamatama se uvećavaju na 8000KM troškova suda, a za naplatu joj se na kraju oduzima stan od 52 kvadratna metra.

No i pregovori oko prodaje stana Šarićima, što je predložilo mostarsko Udruženje Minores, koje je i prikupilo novac za to, nisu urodili plodom.

“Danas je provedena odluka Ustavnog suda, mi imamo političku situaciju u gradu kad je Ustavni sud u pitanju i to se rješava godinama i to se ne može riješiti, a ovdje kad je sirotinja u pitanju isti se dan riješi kad je zakazano”, akež Daniel Rezo, Udruženje Minores.

Slučaj deložacije uznemirio je i građane Mostara.

“Prije svega bih čestitato pod navodnicima moćnicima, vršiteljima na hrabrosti, treba imat veliko srce pa dignut ruku na sirotinju, a naša kršćanska moralna obavea je dignuti svoj glas protiv nepravde”, kaže Željko Dujić.

Šarić je u ovom slučaju zatražila i pomoć Evropskog suda za ljudska prava u Strasboourgu, a na adresu Općinskog suda Mostar uputila je zamolbu za odgađanjem deložacije, no uzalud.

“Živjet ću pod vedrim nebom pa šta bude“ kazala je Kata po izlasku, a dat joj je rok od 15 dana da iznese svoje stvari.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.