EBRD će finansirati 10 projekata od kojih pet će biti u BiH

Vijesti 16. jun 201609:16 > 09:16
N1

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak bit će domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), koji u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine inicijativom počinje danas u Banskom dvoru u Banjaluci.

Centralnoevropska inicijativa okuplja 18 zemalja i ministarski sastanci svake godine u ovo vrijeme su uobičajeni. Devet zemalja u Banjaluci su prisutne na nivou ministara, četiri zemlje na nivou zamjenika ministara, a ostali su zastupljeni sa sekretarima i ambasadorima, kazao je za N1 Miloš Prica, nacionalni koordinator BiH za Centralnoevropsku inicijativu.

Glavna tema sastanka u Banjaluci bit će migratorna kriza, odnosno sumiranje rezultata i svega onog što je do sada bilo negativno da se izbjegne u budućnosti, otkrio je Prica.

“Govorit će se i o evropskoj integraciji, te o podršci država koje su u Evropskoj uniji zemljama koje žele postati dio EU. Razgovarat će se i o održivom razvoju, kako pospješiti regionalnu saradnju i staviti je u funkciju evropskih integracija te pitanje borbe protiv terorizma. Zanimljiva je tema u vezi podrške Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) malim i srednjim preduzećima na ‘putu svile’ kao i makro-regionalni razvoj”.

Bez regionalne saradnje nema napretka, ocijenio je Prica i dodao da je CEI najbolji primjer toga jer imate zemlje koje su raznorodne – jedne su članice EU, neke se na putu eurointegracija, a imate i državu poput Bjelorusije koja nije ni u kakvim integracionim procesima.

“Bez regionalne saradnje i povezivanja u današnjem svijetu ne može se ići naprijed. Ovaj i svaki sličan samit daje novi podsticaj povezivanju. Saradnja se mora odvijati na svim mogućim nivoima”.

Sastanak u Banjaluci će biti prilika za nove investicije u BiH, međutim da bi dobili investicije moramo imati kredibilne projekte, smatra nacionalni koordinator BiH za CEI.

“Lično smatram da nismo dobro iskoristili prilike za investicije, moglo je bolje. Ima i dobrih momenata kao ovaj sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj koja ima dobru saradnju sa CEI dugi niz godina. Ova banka će finansirati desetak projekata od kojih će pet biti u BiH, a većina je vezana za Koridor 5C. Također, Evropska banka za obnovu i razvoj prisutna je i u izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj. Oni su prepoznali ove projekte kao veoma dobre i vrijedne”.

Prica je na kraju istakao da je sastanak u Banjaluci prilika za popravljanje imidža BiH u svijetu, koji je “generalno bolji nego što mi to sami sebi prikazujemo”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.